I köket valde Åsa Spännar och Jonathan Barnes att ha en lite större köksö än vad som fanns på ritningen.​Foto: Helena Andersson

Småbarnsfamiljen byggde nytt hem i Gäddeholm

Det kostar att bygga nytt, förmodligen mer än att renovera ett gammalt hus. Men i gengäld får man ett nytt och fräscht hus som är fritt från underhåll en längre tid och som man har valt själv, kanske ut i minsta detalj.

Publicerad

Några som valde att flytta in i ett nybyggt hus från Västanfors bygg är Åsa Spännar och hennes sambo Jonathan Barnes med barnen William, 3 år, och Cleo lite drygt ett år.

Det nya huset är ett radhus på 125 kvadrat fördelat på fyra sovrum, kök och vardagsrum i två plan som ligger i Gäddeholm, strax utanför Västerås.

– Vi flyttade in i mitten på oktober. Ursprungligen är vi från Stockholmsområdet men kommer senast från Hälsingland och en av anledningarna till att det blev Västerås är att jag har min syster här, säger Åsa.

Att de valde Gäddeholm berodde på flera olika saker. Åsa berättar att några av fördelarna är att det är nära naturen och nära vattnet.

– Det bor också mycket barnfamiljer här och finns förskola och skola, men det ligger ändå inte inne i Västerås.

Hon säger också att det var lite av en slump att de bestämde sig för just ett nytt hus.

– Vi visste att vi ville hit till Västeråstrakten under hösten och såg att det här huset fanns till försäljning. Vi gillade det direkt och tyckte att planlösningen var otroligt bra, vi behövde inte renovera något och läget tyckte vi också om.

– Det är ett radhus men vi sitter inte ihop med bostadsytan mot något annat hus. Innertaket är högt och det finns en separat hall. Väldigt smidigt och väldigt trevligt, säger hon.

Fördelen med att köpa ett nybyggt hus är enligt Åsa Spännar att man får vara med och designa huset efter sitt eget huvud. Foto: Helena Andersson

Huset byggdes med totalentreprenad vilket innebär att man skriver på ett kontrakt där byggherren tar på sig helhetsansvaret för att bygga huset. Allt från leveranser av material till att utföra själva bygget.

– Processen har varit väldigt smidig, måste jag säga. Jag är uppväxt i hus som mina föräldrar har byggt, men jag har ingen egen erfarenhet av att bygga hus. Att köpa ett hus med totalentreprenad har varit väldigt bra speciellt när man har småbarn och det händer mycket ändå. Det är jätteskönt att ha någon annan som styr och ställer och som vet hur allt ska vara och tänker på allt med bygglov till vilka fönster man ska ha.

Åsa säger att valet att skaffa hus med totalentreprenad beror på vad man är i för livssituation.

– Det beror på vad man vill. Vill man tycka och tänka jättemycket så kanske man ska bygga själv, men vill man ha den hjälpen så är det fantastiskt. Ett tips är att ändå ha lite koll på läget, var med och ställ frågor även om det är en totalentreprenad. Var engagerad i processen.

Att de valde Gäddeholm berodde på flera olika saker, bland annat närheten till naturen och vattnet.– Det bor också mycket barnfamiljer här och finns förskola och skola, men det ligger ändå inte inne i Västerås. Foto: Helena Andersson

Fördelen med att köpa ett nybyggt hus är även att man får vara med och designa huset efter sitt eget huvud.

– Vi fick egentligen göra hur mycket ändringar och tillval som helst. Det var ganska fritt. Det skulle förstås kunna dra iväg kostnadsmässigt så vi diskuterade vilka tillval som kändes viktiga för oss och prioriterade det.

Mycket i huset är standard, för som Åsa säger, det var en bra standard redan från start.

– Det kändes inte som om man behövde gå och peta i allt. Men vi har till exempel valt osb-skivor i väggarna, en större köksö, en kamin och en vinkyl, sånt som vi gärna ville ha.

Innan Åsa och Jonathan slog till var de var in och tittade i ett av de första husen som byggdes.

– Då var bara väggarna uppe och på den här tomten fanns det ingenting. Eftersom vi inte bodde här, utan i Hälsingland, så var vi bara vid huset vid ett par, tre tillfällen då vi till exempel planerade elen och annat.

Fler bilder från familjens hus

Foto: Helena Andersson
Foto: Helena Andersson
Foto: Helena Andersson
Foto: Helena Andersson Foto: Helena Andersson Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS