Start på byggnation av kvarteret Förseglet och 183 nya hyresrätter i Västerås. Foto: Therese Pettersson

Seglet är hissat – 183 nya sjönära bostäder byggs på Öster Mälarstrand

Ett hissat segel symboliserade byggstarten av 183 nya hyresrätter i kvarteret Förseglet på Öster Mälarstrand i Västerås. Det är Peab som på uppdrag av Bostads AB Mimer kommer att bygga sex sammansatta hus med lägenheter från 1 till 4 rum och kök. I projektet ingår även byggnation av parkeringsgarage, innergård och cykelhus. Planerad inflyttning är senare delen av 2024.

I kvarteret Förseglets nordvästra del byggs sex huskroppar som ramar in områdets innergård. Husen är på 6 till 10 våningar och utmaningen är att skapa en sammanhållen bebyggelse på en varierande marknivå. Bostäderna är från ett rum och kök till fyrarumslägenheter, där några av lägenheterna har en studio på 20 kvm som kan användas som kontor, ateljé eller hobbyrum. I projektet byggs även ett gemensamt parkeringsgarage med cirka 400 platser som ska nyttjas av de boende i kvarteret. Byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– Mimer var en av pionjärerna när det gamla hamn- och industriområdet började omvandlas till ett attraktivt sjönära boende. Redan 2005 byggdes de första Mimerhusen på Lillåudden och sedan dess har vi byggt flera hus efter Mälarens strand. Förseglet är vårt senaste projekt och nu som tillägg i ett Västerås som har öppnat upp mot vattnet och är en Mälarstad med fantastiska boendemiljöer. Här kommer barn att växa upp som tycker det är naturligt att kunna ta ett dopp inpå husknuten, antingen i sjön eller i Kokpunkten, säger Mikael Källqvist, vd, Bostads AB Mimer.

– Idag har vi tagit ett första spadtag eller egentligen hissat segel, en symbolhandling för att byggnationen nu har startat. Det känns oerhört kul att vi nu är igång och att ett nytt område kommer växa fram här på Öster Mälarstrand, säger platschef Robin Ekstrand Davidsson, platschef Peab.

Gatumiljö och entréer till några av Hus B:s 183 lägenheter. Foto: TOL Arkitekter×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Kvarteret Förseglet, Öster Mälarstrand, Västerås

Förseglet ligger på ett av Västerås mest attraktiva områden och utvecklas av Mimer i samverkan med andra intressenter. Förseglet omfattar totalt 5 hektar byggbar mark och på platsen utvecklas nu strandnära bostadsrätter, hyresrätter och lokaler. Mimer kommer att i etapp 1 bygga 183 hyresrätter fördelat i sex huskroppar. Ett projekt som beräknas vara klart Q4 2024. Illustrationer som visar Mimers hus bifogas i pressmeddelandet.

Powered by Labrador CMS