UTBUD. Ökat utbud av lägenheter enligt statistik från Booli. Foto: MOSTPHOTOS

Rekordmånga lägenheter till salu

Siffror från Booli visar ett rekordhögt utbud av både nyproducerade lägenheter och successionslägenheter till salu. Nuvarande nivå är den högsta uppmätta nivån sedan Booli började mäta!

  • Publicerad 10:20, 16 sep 2018

Sist utbudet av lägenheter var uppe på samma nivå var 2012. Så många lägenheter till salu som det är nu har det inte varit den här årstiden sedan Booli började mäta för sex år sedan, varken av nyproducerade eller successionslägenheter. 

I augusti 2017 så fanns 356 lägenheter till försäljning i Västerås. I år var siffran uppe på 389. Inom nyproduktion så hade utbudet ökat. 310 objekt fanns i augusti 2017 och i augusti 2018 fanns 412 objekt till salu.

– En förklaring till utbudsökningen kan vara att många tillträden av nyproducerade bostäder sker i början av hösten. Många av de som ska flytta in i en nyproducerad lägenhet har ägt en bostad tidigare som nu ska säljas, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

46 procent av successionslägenheterna har lagts ut till försäljning i augusti - resterande 54 procent är annonser som varit till salu längre än så. Av de nyproducerade bostäderna är 5 procent utlagda till försäljning under augusti månad. En förklaring är att försäljningsprocessen tar längre tid för nyproduktion. Utbudet av nyproducerade lägenheter består till största delen av bostäder som inte börjat byggas ännu, men det finns också färdigställda lägenheter redo att flyttas in i.

– För första gången på länge kan köpare som vill flytta ganska snart välja mellan både nyproduktion och succession. De senaste åren har nyproduktion sålt slut på ritning, som köpare till nyproduktion har behövt skriva kontakt väldigt långt före inflytt. Nu ser vi att det även finns inflyttningsklara nyproducerade lägenheter. Som köpare finns det mycket att välja på just nu, säger Matilda Adelborg. 

Ungefär hälften av det totala antalet lägenheter till salu i landet är nyproducerade, och hälften är bostäder som någon bott i tidigare. I augusti var 49 procent av lägenheterna till salu succession, och 51 procent var nyproducerade lägenheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING