Priserna på bostadsrätter i Västerås stiger

Bostadsåret 2019 inleddes med uppåtgående bopriser på andrahandsmarknaden i Västerås. Bostadsrättspriserna ökade under januari med 0,2 procent samtidigt som villapriserna gick ned med 0,4 procent.¨ Det visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

Publicerad

– Vi upplever att efterfrågan ökade något efter årsskiftet och att det hållit i sig efter det. Vi har haft lite fler besökare på visningarna och fler bostäder som säljs efter budgivning. Men visst märker marknaden av de senaste kreditåtstramningarna och att bankerna generellt blivit mer restriktiva, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co i ett pressmeddelande.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 6,0 procent och villapriserna med 3,5 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna har bostadsrättspriserna ökat med 0,9 procent medan villapriserna under samma period har gått upp med 3,6 procent. Sedan januari 2011 har prisutvecklingen på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 118,9 procent och villapriserna med 62,6 procent.

Utbudet av bostäder i Västerås har minskat något den senaste tiden men ligger fortfarande på en hög nivå. I januari 2019 var det 304 bostadsrätter till salu, vilket är något lägre än motsvarande månad förra året då det uppgick till 335. Samma sak gäller för utbudet av villor där det i januari i år var 66 villor till salu att jämföra med föregående år då motsvarande siffra var 71.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 169 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 25 206kronor, baserat på 155 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 520 000kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 21 774 kronor, baserat på 427 försäljningar.

– Vår bedömning av den närmaste tiden är att priserna i huvudsak kommer att röra sig sidled. Boräntorna förväntas ligga kvar på en låg nivå ett bra tag till, arbetslösheten är låg och många kommer att få mer kvar i plånboken framöver om innehållet i januariöverenskommelsen blir verklighet, säger Tomas Widerlöv.

Powered by Labrador CMS