Nu startar bygget av nya området i Råbyskogen

Nu startar byggandet av det nya området i stadsdelen Råby i Västerås. Det är företaget HMB Construction som har fått i uppdrag att bygga tre punkthus med 120 hyresrätter för Riksbyggen på området som gränsar mot Råbyskogen.

Publicerad

Västerås stad utvecklar Råby tillsammans med Riksbyggen och Hemsö. Förutom att det byggs bostäder förskola och ett nytt äldreboende kommer även motionsspåret i Råbyskogen att dras om.

Inför byggandet av det nya området kommer en del av Råbyskogen att avverkas. Ytan motsvarar tre procent av hela Råbyskogen och består av ung till medelålders skog utan höga biologiska värden.

Det sanka partiet där förskolan ska byggas har dränerats. I stället återskapas blötmarken i sydöstra delen av området för att ta hand om dagvatten och öka den biologiska mångfalden. Under byggtiden kommer dessutom cirka 500 meter av motionsspåret flyttas så att det cirka 2,8 kilometer långa spåret ska vara tillgängligt.

Produktionen av den första etappen med tre punkthus startar nu i augusti med beräknad inflyttning 2022. Totalt kommer det att byggas sju punkthus, förskola och ett äldreboende i området.

HMB har varit rådgivare till byggherrarna under hela detaljplaneprocessen och har även tillsammans med Riksbyggen projekterat de aktuella bostäderna med välkända metoder och trygga materialval.

– Riksbyggen och HMB Västerås har samarbetat framgångsrikt i flera år och vi ser nu fram emot ett fint gemensamt resultat på Råby, säger Bård Frydenlund, koncerndirektör AF Gruppen Sverige.

Powered by Labrador CMS