Kraftig minskning av bostadsinbrott i länet

Bostadsinbrott ligger på en historiskt låg nivå i Sverige. Färska siffror, som försäkringsbolaget If analyserat, visar att antalet anmälda stölder i bostäder är lägre än på 40 år. I Västmanland har inbrotten minskat med 28 procent under de senaste fem åren.

Publicerad

I sin årliga kartläggning har försäkringsbolaget If analyserat hur många inbrottsstölder som sker i relation till antalet bostäder i ett område, med hjälp av statistik från Brottsförebyggande rådet och SCB.

I hela landet anmäldes 14 648 stöldinbrott under 2019, vilket är en historiskt låg nivå. Brås statistik över anmälda brott går tillbaka till 1982. Fjolårets nivå är den lägsta som registrerats.

Men trots att trenden i landet pekar nedåt finns tydliga regionala avvikare. På fem års sikt har antalet anmälda bostadsinbrott ökat i bland annat Uppsala och Stockholm och kommuner som Vallentuna, Knivsta och Solna. I Heby har de mer än fördubblats.

Flest inbrott sker i storstadskommuner

För att kunna ser hur utsatt en kommun är för inbrott är det viktigt att se hur många anmälningar som gjorts i relation till antalet hushåll.

Generellt är det storstadskommuner som ligger högst på listan här, men förra året var det istället en liten ort i Västmanland som var värst utsatt. I Skinnskatteberg anmäldes 23 inbrott 2019, vilket motsvarar 10 inbrott per 1 000 hushåll, högre än någon annan kommun.

Sett till hela länet har dock antalet inbrott minskat kraftigt. Under 2019 anmäldes 2,3 inbrott per 1 000 i Västmanland. Detta är en minskning med 28,2 procent om man jämför med samma siffra fem år tidigare.

– Vilka områden ligorna väljer att koncentrera sig på kan skilja sig från år till år. Förra året ser vi att de riktat in sig på Uppsala och Stockholm. Problemet är att vi inte vet var de kommer att slå till nästa gång. Det är viktigt att alltid vara aktsam och noga med att skydda sig, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

– Det rör sig sällan om spontaninbrott begångna av enskilda gärningsmän som snabbt behöver pengar. I majoriteten av fallen handlar det om välorganiserade ligor, ofta utländska, säger Josefin Hamilton.

Bland de hushåll som drabbas av inbrott är smycken, klockor och kontanter vanligaste stöldgodset.

– Tjuvar vill helst ha saker som är lätta att både bära med sig och sälja vidare. Det gäller att få med sig så stora värden som möjligt på ett enkelt sätt. En vanlig metod är att tjuven direkt postar stöldgodset till utlandet, för att inte ertappas med det. Just nu ser vi att guld är mest eftertraktat – särskilt nu när guldpriset är så högt. Vi ser också att det görs inbrott för att komma åt bilnyckeln och därmed få lättare tillgång till bilen, säger Josefin Hamilton.

Tips: Så stoppar du tjuven

► Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.

► Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

► Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.

► Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.

► Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

► Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.

► Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

► Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.

Powered by Labrador CMS