Inbrotten fortsätter att minska – men slappna inte av i sommar

Ny statistik från Brå visar att den stora minskningen av bostadsinbrott vi såg mellan 2018 och 2019 fortsätter. Även om vi kommer att vara hemma mer än vanligt i sommar är det inte läge att slappna av, tillfället gör som bekant tjuven. Trygg-Hansas expert Håkan Franzén ger råd om hur man skyddar sig mot tjuvar och vilka ägodelar som man ska vara extra rädd om.

Publicerad

Den nationella inbrottsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet anmälda bostadsinbrott minskade med 22 procent i april 2020 jämfört med i april 2019*. Det här följer trenden av minskade inbrott som även sågs mellan 2018 och 2019, då antalet brott för helåret minskade med 3 procent.

– Det är betryggande att inbrotten fortsätter att minska, men det innebär inte att faran är över. Risken för inbrott finns alltid där, oavsett om man går till stranden i två timmar eller åker till Mallorca i två veckor. Det finns även ”tillfällighetstjuvar”, personer som passar på att stjäla om de får chansen. Det är nu ett gyllene tillfälle att organisera Grannsamverkan när grannarna är mer på hemmaplan, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Bortsett från Grannsamverkan är det viktigt att själv vidta åtgärder och se om sitt hus. De vanligaste åtgärderna för att förhindra inbrott är att röja växtlighet runt huset, och att installera godkända lås i dörrar och fönster. Kontrollera även altandörren, som är den svaga punkten i en villa och en vanlig inbrottsväg. Altandörren är ofta av sämre kvalitet och med lås som inte håller samma standard som huvudlåset. Ingången från altanen ligger dessutom ofta undanskymd och dold av grönska på baksidan av huset.

– Ska man lämna sitt hem vare sig det är för någon timme eller under en längre period bör man självklart se till att bostaden är låst men även ser bebodd ut. De flesta inbrott sker under dagtid. Ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden, tillfället gör ofta tjuven, säger Håkan Franzén.

Passa passet

Tjuvarna har blivit mer sparsmakade med vad de stjäl. Ofta handlar det numera om mindre föremål som kan bäras med i en väska, såsom elektronik, smycken och kontanter. Även pass har blivit bland de mest stöldbegärliga sakerna i hemmet och värderas till tiotusentals kronor på svarta marknaden.

Expertens tips för att minska risken för bostadsinbrott

Det går aldrig att skydda sig helt från inbrott, men genom att vidta rätt åtgärder kan man minska risken. Håkan Franzén har samlat sina bästa tips för hur man bäst skyddar sitt hem mot inbrott:

• Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.

• Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.

• Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör vara försedda med lås.

• Se över möjligheten att skaffa ett godkänt larm som är kopplat till en larmcentral.

• Om du har larm ska hela huset vara larmat, inte bara nedervåningen.

• Förvara inte stegar ute på tomten, en stege kan vara till stor hjälp för en tjuv som vill ta sig in på övervåningen utifrån.

• Ställ in en timer på lamporna, så att det ser ut som att huset är bebott även då du är borta.

• Lämna leksaker och dylikt på tomten så det ser ut som någon är hemma.

• Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.

• Be grannen att ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende samt höra av sig ifall de ser något misstänkt.

• Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset, särskilt den runt altandörren. I skydd av denna kan tjuven annars ta sig in ostört.

• Installera utomhusbelysning med rörelsevakt, gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.

• Tjuvar använder också sociala medier, var därför försiktig med att lägga ut bilder och berätta var du befinner dig om att du inte är hemma.

• Lämna inte dina värdefulla saker framme och synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund. Men ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden.

• Om du förvarar värdefulla och stöldbegärliga saker, såsom pass, hemma kan ett stöld- och/eller brandsäkert skåp vara en bra idé.

Powered by Labrador CMS