Mellan 60 och 70 procent av klimatpåverkan sker under produktionsfasen för de allra flesta saker vi handlar. Att använda det vi i stället redan har, så länge som det bara går, är det bästa för klimatet, menar Isabelle McAllister. Foto: Pia Ulin

Designern vill få oss att se det vackra i det nötta: "Se sakernas åldrande med värdighet"

Isabelle McAllister är en riktig allkonstnär. Hon är designer, programledare, poddare, författare, fixare och hantverkare. Nu är hon aktuell med den rykande färska boken ”Skavank – Laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta”.

  • Publicerad 08:57, 13 jun 2021

Isabelle McAllisters boken ”Skavank – Laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta”.

I boken ifrågasätter Isabelle varför allt behöver göras nytt i stället för att ta hand om det som redan finns, och vill att vi ska se saker för dess riktiga värde genom att vårda och reparera i stället för att slänga så fort det är trasigt. Hon vill även få oss att se att saker som ägts och hanterats – av oss eller av andra – har något som det nya saknar, en unik patina.

Som programledare för flera inredningsprogram har vi sett hur Isabelle har klättrat i containers, handlat på loppis och second hand efter fynd att göra om och använda. Isabelle, som alltid har lagat, lappat och återbrukat sig genom åren, har fått klimatnyttan som en bonus. Men nu har mängden begagnade saker som aldrig tycks sina börjat skava i henne.

– Det är ett slit och släng-samhälle utan dess like och en konsumtionshets som är enorm. Från alla möjliga plattformar med erbjudande om att alltid handla nytt. Om vi i stället kunde lära oss att handla nytt för oss själva, men inte nytt för planeten, så skulle klimatpåverkan minska avsevärt.

7,5 kilo kläder per år

Mellan 60 till 70 procent av klimatpåverkan sker under produktionsfasen för de allra flesta saker vi handlar. Att använda det vi i stället redan har, så länge som det bara går, är det bästa för klimatet, menar Isabelle.

– Särskilt när det gäller kläder. Vi svenskar kastar i snitt 7,5 kilo kläder varje år. Dessutom har kläderna endast i snitt använts vid sju tillfällen innan de slängs i soporna, det är ett enormt slöseri av resurser.

Konsumtionstakten är helt enkelt inte rimlig, och Isabelle hoppas på att det sker en omställning. Att dagens designer och producenter vill återanvända och göra om saker i stället för att producera nytt.

– Jag vill att vi ska se sakernas åldrande med värdighet. Vad händer om vi börjar värdera det nötta och använda högre än det splitternya?

Förutom att i boken skapa ett värdefullt och inspirerande innehåll har hon tittat på vad som kunde göras annorlunda i den stora bokprocessen.

– Kunde vi återvinna feltryckta böcker, använda papper för att det fanns kvar från ett annat projekt hos tryckeriet eller dylikt?

Det gick, ett spillmaterial användes till omslaget och de första och sista sidorna är en salig blandning av färger och konsistens. En del är släta, andra har en grov struktur.

– Skavankigt och värdefullt på samma gång. Värdefullt för att inget går till spillo och för att varje bok får sin egen unika patina.

Just patina är något som ligger Isabelle varmt om hjärtat, boken är dedikerad till hennes pappa, som förutom Skrotnisse även har smeknamnet ”Mr patina”.

– Min pappa är en Skrotnisse som kan bygga vad som helst av konstiga saker, vilket har inspirerat mig till att hitta magin i det som skaver, uppskatta och acceptera annat än det till synes perfekta.

”Ser inte sambandet”

I första delen av boken blickar hon på hur allt blev ett slit- och slängsamhälle. Vad finns det för underliggande fenomen som gör att vi shoppar så mycket? Och allt från planerat åldrande, garantier, köpnormer, reklam och överproduktion. Varför dras vi till det nya, släta och ”perfekta” i stället för till något som har en skavank eller två?

Andra delen handlar mer om hantverk, hur man tar hand om sina saker, varför de går sönder och hur man kan tänka och göra för att laga. Isabelle visar olika materials egenskaper, ger tips på lagningar som både syns och inte syns och visar inspirerande förvandlingsprojekt. Det är något som kräver tid och hantering.

– Man ser inte sambandet med vad vi köper och hur det görs. Om vi i stället tillverkar det själv blir vi mer rädda om det och ser en skönhet i det som skaver, och en tillfredsställelse genom att ta hand om något, säger Isabelle McAllister.

TIPS FÖR ATT HANTERA SKAVANKER

Uppskatta. Försök se det vackra i en spricka – att den är ett tecken på att någon har tyckt om och använt föremålet. Om inte funktionen förstörts kanske den kan få vara kvar?

Dölj.Återställ utseendet till det ursprungliga. Hur det lyckas beror på hur något gått sönder, och ibland krävs särskilda kunskaper. Klura själv, eller be om hjälp.

Kamouflera. Ge skavanken en ny mening. Dölj hålet i en tröja med en lapp i form av en stjärna, och sätt dit ytterligare stjärnmärken, så blir det en dekoration.

Framhäv. Det finns tekniker för att framhäva skador, som kintsugi som innebär att man lagar sprickor i porslin med guld, eller sashiko som är en broderiteknik med små stygn som kan lappa revor i tyg.

Ta hjälp. Det finns lagningsgrupper på Facebook, så gör du-videor på Youtube, inspiration på Pinterest och hashtaggar på Instagram. Dessutom kan man ta hjälp av skräddare, möbelkonservatorer och tapetserare.

Isabelle McAllister

Ålder: 44 år.

Familj: Man, två barn samt katten Tussebull

Yrke: Creative director, föreläsare, författare, programledare och omställningsaktivist som gillar att tänka med händerna.”

Bor: Lägenhet i Stockholm och stuga i Dalarna

Aktuell med: Boken ”Skavank – laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta” (Norstedts) och en Youtube-serie om hur man kan bygga bättre för framtiden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

Krönika: AI tar över marknadsföringen steg för steg

Det har pratats under lång tid om att artificell intelligens ska ta över mer av vår vardag och steg för steg är det i varje fall på väg att ske för den som jobbar med digital marknadsföring. Under de...måndag 23/5 15:43

Kluriga upplevelser på export: Prison Island sprids världen över

Prison Island är ett företag olikt många andra. Inspirerade av Fångarna på Fortet, erbjuder de äventyr och tävlingar som testar deltagarnas alla sinnen. De började resan i Västerås och har idag 55...onsdag 11/5 19:56

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING