Full fart mot premiären. Västerås Tidning besökte ett av VSK Bandys sista träningspass på Hakonplan inför helgens premiär i damernas Elitserie. Foto: Stefan Linbdgren

Elitseriepremiär idag: ”Vi vill spela SM-final igen”

I dag gör VSK Bandys damlag sin första match i årets Elitserie. Söråker väntar på bortaplan. Västerås Tidning tog ett längre snack med lagets nye tränare Fredrik Plan inför seriestarten om förhoppningarna och hur man ska lyckas gå hela vägen denna säsongen.

Publicerad

Fjolårssäsongen var VSK-damernas bästa någonsin. Elitserieseger och en historisk första SM-final.

Försäsongen har varit lång – nu är man redo för att försöka gå hela vägen mot SM-guldet.

– Det ser bra ut och tjejerna har tränat mer än någonsin. Vi försöker att bygga upp en träningskultur då det är en åretruntsport, säger Fredrik Plan.

Är det stora skillnader mot förra säsongen?

– Nej, vi börja de att bygga redan under förra säsongen och ny bygger vi på det med hjälp av Patrik Rapp som sköter hela vår försäsong. Det har tjejerna tagit till sig jättebra och de har börjat att svara bra på träningen, det är det viktiga. Det är det som har med kultur att göra och att man lär sig att förstå.

Hur har resultaten i era träningsmatcher sett ut?

– Vi får egentligen bara möta killar på försäsongen utom på World Cup. Vi gjorde en bra match mot VSK:s P16 före World Cup. Resultatmässigt är försäsongen okej, men sedan vill jag gärna se mera i spelet. Men vårt resultat i World Cup var riktigt bra, vi förlorade semifinalen mot ryska Record som hade sju, åtta landslagsspelare i laget. Spelmässigt var det en hyfsad match, men framför allt vek vi inte ner oss utan kämpade och krigade. Hade det varit fem minuter till i förlängningen hade vi nog vunnit för de var trötta.

Hur ser spelartruppen ut i år, och vad har ni fått in?

– Vi har fått in Anna Fosselius från Hammarby och det är en landslagstjej. Sedan har vi fått in Ingrid Bjonge som spelar i norska landslaget. Det är vad som har hänt i truppen som är rätt intakt och det ser bra ut.

Hur har tankarna gått efter förra säsongen som avslutades med förlust i SM-finalen?

– Vi vill göra det igen, men att vi ska ta det ett snäpp till. Vi vill spela SM-final igen, det var en fantastisk upplevelse för alla inblandade. Det är vi eniga om och den möjligheten har vi.

Vad behöver till för att ni ska gå hela vägen den här säsongen?

– Vi vill föra spelet mer än vad vi gjorde förra säsongen, vi vill ha mer boll och se att vi får till ett eget spel under längre perioder. När vi spelade som vi hade pratat om under förra året spelade vi riktigt bra. Men de perioderna vill vi förlänga i matcherna. Sedan har vi en fantastisk defensiv i laget och den kommer man långt på.

Vilka ser du som de största konkurrenterna i serien?

– Kareby (med tre raka SM-guld) är absolut favoriter skulle jag säga. Sedan har AIK värvat ihop ett hyfsat lag med ryska och svenska landslagstjejer. Skutskär är ett tufft gäng att möta, de spelar en fysisk som det kan vara lätt att bli skrämd av.

Vilka spelare kommer att bli viktiga för er under säsongen?

– Vi har en handfull som är viktiga för oss. Det är Malin Persson, Matilda Plan, Anna Fosselius, Malin Kuul och Sara Carlström i målet.

Hur ser du på premiärmotståndet Söråker?

– Man ska inte ta det allt för enkelt. De har tappat en del spelare och har det tufft med spelare där uppe. Men det är en lång resa, första matchen, liten plan, det är utomhus och mycket faktorer som vi inte är vana med. Men vi ska vinna matchen, det ska vi göra men det är en klurig match, avslutar Fredrik Plan.

VSK:s hemmapremiär är nästa lördag, 18 november, då Sandvikens AIK gästar.

Fotnot: I onsdags var det upptaktsträff inför damernas Elitserie och där stod det tydligt klart att Kareby IS är den stora guldfavoriten. Laget fick sju av åtta guldtips. VSK var på plats med Fredrik Plan och lagkaptenen Malin Persson, utsedd till Årets damspelare inom svensk bandy förra säsongen. ”Vi lärde oss mycket ifjol. Sen är Anna Fosselius en spelare som man vill ha i sitt lag och jag är glad att vi spelar i samma lag. Hon är jobbig att möta”, sa Persson bland annat.

Powered by Labrador CMS