Sverigeetta. Västeråsaren Baharak Soleymani har gjort en häftig hälso- och idrottsresa. Foto: Helena Andersson
Sverigeetta. Västeråsaren Baharak Soleymani har gjort en häftig hälso- och idrottsresa. Foto: Helena Andersson

Baharak gjorde en viktresa – nu är hon bäst i Sverige i padel

När vågen stod på 98 kilo bestämde sig västeråsaren Baharak Soleymani för att göra något åt saken. Hon inledde en hälsoresa där till slut padelsporten blev en given hållplats för välmåendet. I dag är hon bäst i Sverige.

Publicerad

Det blev mitt liv, det är som att borsta tänderna

I år gjorde den allt mer populära rackertsporten padel debut under SM-veckan.
De fjärderankade paret Baharak Soleymani från Västerås, tillsammans med partnern Sofia Arvidsson, slog till och tog guld efter en riktig långboll i finalen.

Västerås Tidning fick ett snack med Baharak Soleymani som alltid gillat idrott. Hon har bland annat simmat, spelat basket, fotboll och tennis och säger att hon tror att hon har testat de flesta sporter.

– Men sen kom jag till en punkt då jag fick välja mellan fotboll och tennis och valde då tennisen.

Hon spelade tennis från 5 års ålder fram tills hon var 16, men då tröttnade hon.

– När jag var 16 slutade det vara roligt, det tog upp en stor del av mitt liv och jag valde istället att lägga tid på vänner och skola.

Tiden gick och i 30-årsåldern vägde Baharak 98 kilo och hon beslutade sig för att göra något åt situationen.

– Jag har gjort en riktig viktresa och gått ned cirka 40 kilo. Jag började med att promenera, efter ett par månader börja jag jogga lite och efter ytterligare någon månad började jag gymma och gå på olika pass.

Att ändra på maten var även det en stor anledning till att hon lyckades gå ned i vikt.

– Jag slutade med skräpmat, tidigare kunde jag äta så mycket som två pizzor och en hamburgare i samma måltid.

– Nu tänker jag på vad jag stoppar i mig. Jag äter bra mat som jag kan äta hur mycket som helst av eftersom jag inte har någon mättnadskänsla.

Numera är hon aldrig orolig över att hon ska falla dit och lägga på sig mycket i vikt igen men hon säger att hon fortfarande kan ha dagar då hon äter för mycket.

– Jag känner ingen problematik nu, men man får passa sig. Tidigare vägde jag mig varje dag, men nu har jag inte vägt mig på sex år. För varje år som går blir det bättre och nu kan jag äta vad jag vill.

Baharak Soleymani med sin spelpartnern Sofia Arvidsson efter triumfen under SM-veckan i Linköping i slutet av juni. Foto: Privat
Baharak Soleymani med sin spelpartnern Sofia Arvidsson efter triumfen under SM-veckan i Linköping i slutet av juni. Foto: Privat

Tidigare tog jag för givet att kroppen skulle fungera, men nu lägger jag ned mycket arbete på kroppen med rörlighet och styrka.

Hon var 31 när hon spelade padel för första gången.

– När jag började fanns bara två banor på Bellevue i hela stan, jag visste inte ens riktigt vad padel var först. Jag spelade kanske två gånger i månaden eftersom det inte fans så många lediga speltider.

Men efter en tid öppnade Västerås första egentliga hall på Klockartorpet, som förra tennisproffset Åsa Svensson från Surahammar öppnade, och hon kunde börja spela oftare.

Det tog inte lång tid innan Baharak var fast och desto mer hon spelade desto bättre blev hon.

– Det blev mitt liv, det är som att borsta tänderna, säger hon.

Det faktum att hon har tennisen som bakgrund har gett henne både för- och nackdelar.

– Jag har absolut nytta av att jag spelat tennis. Bollkontroll, rörelsemönster, slag i volley, overhead, forehand och backhand även om de spelas på olika sätt.

Men hon säger att det finns många nackdelar.

– Det är väggarna som man inte hade koll på i början. I tennis är du van med att bollen aldrig får passera dig. Men i padel så är det bra att du släpper förbi bollen så att den går i glas innan du slår. Det tog säkert två och ett halvt år innan polletten ramlade ned. I stressade situationer gjorde jag instinktivt som i tennisen.

Det mentala är hennes största styrka.

– Och så har jag ett kraftfullt spel och är väldigt stark och kan slå hårt.

En tävlingsfri vecka spelar hon padel cirka tre gånger, men hon säger att det är träning på gymmet som tar hennes mesta tid.

– Och så blir det mycket rehab. Jag skadade mitt knä för två år sen och fick operera det och då överkompenserade jag och fick ont i det andra knät också. Tidigare tog jag för givet att kroppen skulle fungera, men nu lägger jag ned mycket arbete på kroppen med rörlighet och styrka.

Och nu har du alltså vunnit SM-guld!

– Det är en jättehärlig känsla, speciellt med tanke på de hur tufft jag haft det med min skada. Från att ha tränat två gånger per dag och varit topp 100-rankad i världen och det bäst tränade jag någonsin varit, till att mitt knä vek sig 2020 och jag fick operera mig. Så på det sättet är det så skönt att få ta det här guldet.

Foto: Helena Andersson
Foto: Helena Andersson

36-åringen bor i city

Namn: Baharak Soleymani

Ålder: 36 år

Bor: City

Familj: Singel

Gör: Spelar padel på heltid

Intressen: Umgås med vänner, träna på gym, titta på sport, laga mat

Aktuell: SM-vinnare i padel

Powered by Labrador CMS