
5 minuter som kan göra skillnad
Våga prata om psykisk ohälsa! Psykisk ohälsa är ett ämne som i många år har varit tabu. Riksförbundet Hjärnkoll arbetar för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa och arrangerar varje år en kampanjdag då de vill starta samtal i samhället om psykisk ohälsa.
I veckan anordnade Riksförbundet Hjärnkoll kampanjdagen 5 minuter 5 maj. Syftet är att göra skillnad och att minska fördomar kring psykisk ohälsa.
Riksförbundet Hjärnkoll säger att alla kan göra skillnad genom att prata psykisk ohälsa i fem minuter, att samtalet kan påverka livet för många.
”De senaste tio åren har vi sett en positiv attitydförändring i samhället, de flesta vet idag att psykisk ohälsa inte bara drabbar andra. Det kan drabba vem som helst, och alla känner någon”.
Conny Allaskog, ordförande för Riksförbundet Hjärnkoll ser att trycket på föreningarnas stödinsatser har ökat. Men också viljan att hjälpa till.
– Samhällets resurser att hjälpa är otillräckliga i extraordinära situationer och föreningarnas insatser i de lägena blir allt viktigare. Föreningarna behövs och det medmänskliga stödet som föreningarna ger är en ovärderlig samhällsresurs som blivit än tydligare under pandemin, säger han.
Riksförbundet Hjärnkoll säger också att de börjar se pandemins konsekvenser. ”Många är isolerade och ensamma. Personer som aldrig tidigare behövt samhällets hjälp riskerar att bli både utan inkomst och bostad. Vi har levt under omständigheter som lett till att den psykiska ohälsan har ökat, och en hel värld är drabbad”.
Vill du göra skillnad så ägna fem minuter åt att prata om psykisk ohälsa.
”Att prata om psykisk hälsa och ohälsa är varken svårt eller farligt. Eftersom det är så vanligt har antagligen de flesta i din omgivning egna upplevelser och erfarenheter”.
Gör så här:
1. Prata med dina arbetskamrater, klasskompisar, vänner eller med grannen. Fråga hur andra har det och berätta om dig själv och dina tankar kring psykisk ohälsa. Du behöver inte vara expert, det viktigaste du kan göra är att prata och visa att du bryr dig.
2. Använd sociala medier för att dela med dig av dina tankar, tips, filmer eller bilder av psykisk hälsa och ohälsa. Eller bara berätta att du har pratat om psykisk ohälsa.
Vill du veta mer, se Hjärnkoll Västmanland: vastmanland.hjarnkoll.se