Salas timmerman. Erik Grankvist i Kyllinge-skogarna. Foto: Erik Grankvist
Salas timmerman. Erik Grankvist i Kyllinge-skogarna. Foto: Erik Grankvist

20-årige Erik från Sala bygger en timmerstuga från grunden – med bara handverktyg

Snacka om att vara ett med naturen. I skogarna norr om Sala har Erik Grankvist helt på egen hand under snart två års tid byggt en timmerstuga från grunden, med bara handverktyg. Hans Youtubefilm om det omfattande arbetet har på tre veckor setts av 8,5 miljoner människor världen över. – Det är överväldigande, säger den 20-årige timmermannen till Västerås Tidning.

Publicerad

Inspirerad av bland andra den amerikanske naturfantasten Dick Proenneke gav sig Erik Grankvist ut i skogarna i Kyllinge norr om Sala i februari 2019 med endast en ryggsäck fylld med handverktyg.

Målet: att förverkliga sin dröm och bygga en timmerstuga. Med sin egen handkraft och utan några maskiner. Som förr i tiden.

– Jag har hela tiden haft ett tydligt koncept, att allt ska vara så oberoende och simpelt som möjligt och att jag helt ska ta tillvara på naturens resurser, säger Erik.

En annan inspirationskälla och mentor är farfar Åke Nilsson.

– Min farfar har alltid sagt att ingenting är omöjligt med tid. Jag har växt upp med det och fått lära mig det. Det är mycket som är möjligt.

Det är också på sin farfar och farmors mark som han nu håller på att bygga timmerstugan.

– Jag flyttade hit från Jakobsberg i samband med att jag tog studenten sommaren 2019 och på allvar började med projektet.

Erik Grankvist framför sitt timmerstugebygge i skogarna norr om Sala. Foto: Erik Grankvist
Erik Grankvist framför sitt timmerstugebygge i skogarna norr om Sala. Foto: Erik Grankvist

Hur fick du idén till det här?

– Det är lite olika grejer. Det började med inspiration från Dick Proenneke, som drog rätt ut i skogen och klarade sig själv och byggde en stuga. Där fick jag den första inspirationen. Men det är massa andra grejer också. Jag ville ha det här som en stor utmaning i livet, ändra inriktning och göra något nytt.

Hans digra arbete med bygget har han allt eftersom visat upp via sin Youtubekanal. I början av året klippte han ihop valda delar under ett års tid och la ut en film på nästan två timmar.

Den har nu på bara drygt tre veckor spridit sig som en löpeld världen över och hade i torsdags 8,5 miljoner visningar.

– Jag var lite bredd på att den skulle få bra spridning, jag har planerat länge och noggrant för den och tajmat in publiceringen. Många brukar tycka om återblickar på ett år.

Men att den skulle få sådan här stor spridning?

– Nej, det hade jag kanske inte trott. Det är häftigt och lite överväldigande.

Han gläds även åt den övervägande positiva responsen.

– Det roliga är att det är så mycket positiva reaktioner. Jag var nog förberedd på lite kritik eftersom jag hugger ner träd och så, men det har nästan inte varit någonting sånt.

Antal prenumeranter har också skjutit i höjden och är nu en bit över 200 000 stycken.

Mitt ute i skogen ligger platsen för timmerstugan som kommer att bli 20 kvadrateter stor när den står klar. Foto: Erik Grankvist
Mitt ute i skogen ligger platsen för timmerstugan som kommer att bli 20 kvadrateter stor när den står klar. Foto: Erik Grankvist

Det är några timmars arbete bakom arbetet?

– Ja, haha, det är ganska många timmar. Jag har inte räknat på det, men det är några stycken …

Hur nära mål är du?

– Jag har gjort själva innertaket med takstolar. Det är där jag ligger nu, nästa steg är att lägga isolering och yttertak, sen ska jag på med tegelpannor som faktiskt är brända i Heby och kommer från en äldre lada.

Tanken på sikt, ska du bo där själv?

– Jag bor där lite smått då och då. Själva tanken är att kunna hyra ut till företag för event som jakt och sånt där.

För egen del, vad vill du göra framöver?

– Jag vill ju studera vidare, och det är den här banan med att jobba i skogen som gäller helt klart. Målet är att bli skogsmästare. Sen får vi väl se vart Youtube-karriären tar vägen. Få se vad som händer, kanske kan jag kombinera studierna med den.

Fotnot: Här är Erik Grankvists Youtube-kanal där ni kan följa hans tidigare och även fortsätta arbete med att färdigställa timmerstugan.

Powered by Labrador CMS