Soptunnor för en halv miljon ska minska nedskräpningen

Nedskräpningen kostar Västerås stad miljontals kronor varje år. En av de värst utsatta platserna är Lögastrand. Nu har kommunen köpt in soptunnor för en halv miljon kronor för att komma tillrätta med problemet. – De drar blickarna till sig, säger Ulf Palm, kommunstrateg vid Tekniska kontoret.

  • Publicerad 13:58, 14 jul 2017

Att människor inte plockar upp sitt skräp är inget nytt problem. Men trots olika insatser lyckas inte Västerås stad få bukt med problemet.

En av de värst utsatta platserna är Lögastrand som under soliga sommardagar fylls med folk.

– Det är ofta väldigt skitigt och skräpigt här. Därför har jag dragit mig för att komma hit, säger Linn Andersson som besökte stranden för första gången på länge i torsdags.

Nu tar kommunen nya tag mot nedskräpningen. Tio specialbyggda soptunnor har satts upp på Lögastrand.

Soptunnorna rymmer åtta vanliga soptunnor då skräpet trycks ihop. De skickar också ett meddelande när de behöver tömmas. Tunnorna drivs med hjälp av solceller.

– Sen är dom snygga också. Och byggda så varken råttor eller fåglar kommer åt skräpet, berättar Ulf Palm, kommunstrateg på Tekniska kontor.

Kommunen har köpt in soptunnorna för att testa dom under sommaren. Funkar de som de ska kommer förmodligen fler köpas in och ställas på en annan skräpig plats, nämligen Vasaparken.

Notan för de tio soptunnorna är 450 000 kronor.

– Det är mycket pengar. Men folk slänger mycket skräp. Samtidigt minskar kostnaderna för att plocka upp skräp och för transporter då de rymmer mer, säger Ulf Palm.

Men kommer verkligen nya soptunnor göra att nedskräpningen minskar?

– Ja, det hoppas vi. De tidigare soptunnorna räckte inte riktigt till. Men självklart behövs framför allt en attityd- och beteendeförändring. Många människor bara reser sig och går och lämnar sitt skräp.

Hur mycket pengar kostar nedskräpningen Västerås stad varje år?

– Det är svårt att säga en exakt siffra. Men det handlar om miljoner kronor som skulle kunna användas till annat. Underhåll av parker och gator till exempel, säger Ulf Palm.

Kommunen ingen minskning av nedskräpningen. Snarare tvärtom. I takt med att Västerås växer, växer också skräphögarna. Men enligt kommunstrategen jobbar man på fler insatser som är riktade mot attityder och beteende.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING