Restaurangbåten Pråmen ligger vid Elbakajen i Västerås. På tisdag slår man upp portarna för en ny krog. ×1 / 10Visa bildtextBild 1 av 10

Så blir Västerås nya finkrog nere i hamnen

På tisdag slår restaurangbåten Pråmen återigen upp portarna efter nio år. Då med ny krögare och höga ambitioner. "Vi vill ligga i framkant i Västerås"

Publicerad

Restaurangbåten Pråmen har en anrik historia. På 80-talet låg båten vid Strandvägskajen i Stockholm och gick under namnet Restaurang Eriks. Det var nämligen en av Erik Lallerstedts första krogar som också erhöll en stjärna i Guide Michelin.

Sedan ett antal år tillbaka ligger nu Pråmen i Västerås hamn. Någon verksamhet har det dock inte bedrivits på nio år. Men på tisdag öppnas restaurangbåten upp igen.

Det är Västeråskocken Joakim Forslund som ligger bakom satsningen på en finare fisk- och skaldjursrestaurang vid vattnet.

– Vi vill ligga i framkant i Västerås, definitivt! Målsättningen på sikt är att vara bland de topp 100 bästa restaurangerna i Sverige, säger han och syftar på White Guides årliga lista.

Invändigt har Pråmen målats om och alla trämöbler är utbytta. Man har även byggt ett podium för att gästerna ska få bättre utsikt över vattnet.

– Allting var i väldigt bra skick med tanke på att det varit stängt i nio år. Vi har framför allt stoppat in mer färg och tyg. Sen har vi sparat många gamla detaljer som mässingslamporna, berättar Joakim Forslund.

Vad ska gästen få för känsla när man kommer in här?

– Det ska vara en enhetlig och modern känsla. Det ska kännas lite halv-exklusivt. Men behagligt.

Till en början kommer Pråmens meny bestå av en fyrarätters á la carte-meny där gästen har ett antal rätter att välja på.

– Vi utgår från tillagningstekniker och fräschhet. Så oavsett vad man väljer så kommer man få en genomtänkt och sammansatt meny.

Fokus är på fisk och skaldjur. Förutom desserterna är det endast en rätt som inte innehåller något från havet. Pråmen kommer tids nog även ha en tiorätters avsmakningsmeny. Luncher startar man upp om några veckor.

Joakim Forslund vill inte kalla nya Pråmen för ett "fine dining"-ställe.

– Vi vill vara en kvalitativ restaurang där folk blir väl omhändertagna. Det ska kännas exklusivt att vara här. Men det ska vara prisvärt och man ska inte bli obekväm om man kommer in i jeans och t-shirt. Så mycket mer avslappnat än ett fine dining, berättar han.

När det gäller prisklassen menar Joakim Forslund att man lagt sig lågt.

– Jag tycker att vår meny är otroligt prisvärd. Hade det här varit i Stockholm hade vi kunnat lägga på 150 kronor utan problem.

Finns det plats för fler fina restauranger i Västerås?

– Absolut! Det tror jag. Västerås växer. Det känns som att det ligger helt rätt i tiden att öppna Pråmen nu.

Vad säger du om läget?

– Jag tycker att det här är ett a-läge. Pråmen funkade ju inte här förut, men då var det ensamt. Nu är det flera ställen här nere som går bra. Ökar du utbudet så kommer det mer folk till området, säger han.

Ingenting får gå fel när Pråmen väl slår upp dörrarna. Just nu jobbar Joakim Forslund och personalen på högtryck med att allting ska sitta in i minsta detalj.

– Jag satsar allt jag har opp det här. Så det blir många sömnlösa nätter just nu (skratt). Är det inte smörknivar som snurrar i skallen så är det viner som står i fel ordning. Så nu längtar jag till öppning.

Hur övertygad är du om att det här kommer funka?

– Det är man väl aldrig. Men maten tvivlar jag inte en sekund på. Jag är perfektionist ut i fingerspetsarna och vet hur jag vill ha det, avslutar han.

Det här är Pråmen

Vad? Ny restaurang som öppnar 5 september.

Var? Elbakajen, Västerås

Antal platser? 68, kan göras om till 70.

Öppettider? Tisdag-fredag från 17.00. Lördag från 16.00.

Luncher? Ja, med start 19 september.

Boka bord? Via hemsidan pramenvasteras.se. Kommer alltid ha några obokningsbara bord.

Meny? En fyrarätters á la carte samt en tiorätters avsmakningsmeny. Fokus på fisk och skaldjur.

Prisklass? Mellan. 650 kronor för fyrarätters och 950 kronor för avsmakningsmenyn.

Kockar? Fem stycken. Kommer från Torggatan 1, NOM, Brasseriet, Frank och LUX i Stockholm.

Krögare? Kocken Joakim Forslund som bland annat jobbat på Restaurang Å, LUX i Stockholm och Aquavit i New York. Kommer närmast från Frank.

Fastighetsägare? LF Invest

Powered by Labrador CMS