Inför Förskolans dag kommer Maria Montazami med en hälsning till alla pedagoger som arbetar i förskolorna som finns i Västerås stad.

Lärarförbundet hyllar alla pedagoger i Västerås stads förskoleverksamheter

I samband med förskolans dag, den 18 maj, har Lärarförbundet lokalavdelning Västerås frågat några personer om hur de ser på den svenska förskolan. Här skiver de själva om vad som kom fram i samtalen.

  • Publicerad 16:26, 17 maj 2017

Vi har hört av oss till de politiker som sitter i förskolenämnden. Amanda Agestav, ordförande i förskolenämnden, berättar att hon själv tyvärr aldrig fick möjlighet att gå på förskola men att hon senare var väldigt avundsjuk på sin lillasyster som fick gå. Hon passar även på att berömma den förskola där hon har sina barn idag och säger: ”Min yngsta dotter går nu sina sista månader i förskolan och vi är jätteglada och stolta över hennes fina förskola och alla duktiga pedagoger som jobbar och har jobbat där. De gör ett fantastiskt jobb varje dag”. 

Marie Sundström, som även hon sitter i förskolenämnden, säger att hon själv hade praktik i en 6årsgrupp på 70-talet. Hon berättar att hon blev fascinerad av hur pedagogen mötte barnen, lyssnade på dem, tog till vara på deras tankar och skapade ett lugn och en arbetsglädje. 

Vi hörde även av oss till Minoo Akhtarzand som är landshövding i Västmanlands län. Hon berättade att hon ej har någon egen erfarenhet av förskolan, men hon anser att det är förskolan och grundskolan som lägger grunden för lärandet och hälsar till alla pedagoger i Västerås stads förskoleverksamher. 

Vi har även varit i kontakt med Maria Montazami som vi nog alla känner till även är en gammal Västeråsare. När vi ringer är det svårt att komma fram, men på sjunde försöket svarar Marias asistent innan vi en stund senare hör Marias röst i andra änden på telefonen. Hon säger att hon varit så fundersam i dag. Hon har ju aldrig fått gå på förskolan. Hon berättar att hon under dagen ringt till sin egen mamma och frågat varför hon själv aldrig fick gå ”Jag har ju missat så himla mycket!” säger hon. Maria säger att eftersom hon inte bott i Sverige på många, många år har hennes barn tyvärr aldrig haft möjligheten att gå i en svensk förskola. Hon frågar lite om hur det ser ut, när börjar barnen? Då vi berättar att det är vanligt barnen börjar vid 1 års ålder blir hon förfärad, ”Men de är ju så små!”. Men efter att vi förklarat lite mer förstår hon lite mer varför. Det är ju skillnad på Sverige och USA ”alla kanske inte har mormor eller farmor att ta till…”. Maria fortsätter och berättar ”Mina barn har fått gå på allt”, säger hon. ”De har fått gått på förskola, kindergarden, söndagsskola… allt!”. När vi pratat färdigt avslutar Maria med att hälsa till alla pedagoger som arbetar i de förskolor som finns i Västerås stad. Maria säger: ”Ibland blir det kanske lite mycket… men då får man gå undan, ta en kopp kaffe och smaska på en chokladboll!” 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.