Kamrul Quddus i sin restaurang Nojon Moni, som betyder ögonsten, i Västerås.

Kamrul drömde om egen restaurang

När Kamrul Quddus startade sin indiska restaurang Razmoni i Stockholm fanns det 3–4 indiska restauranger i Sverige. Nu finns det hundratals och en av dem finns i Västerås – Nojon Moni, som drivs av Kamrul Quddus. – Västerås är en bra restaurangstad med många utländska besökare från bland annat Indien.

  • Publicerad 11:00, 10 okt 2017

Kamrul Quddus

Född: 1968

Var: Indien/Bangladesh

Familj: Fru och 2 barn

Fritiden: Träning, bio, kläder och besöka restauranger

Favoriträtt: Chicken Karai

Bästa platsen i Västerås: Lögastrand

Högst på önskelistan: Må bra och vara positiv

Indien har över en miljard invånare och en lång mattradition som skiljer sig inom olika regioner, liksom språket. Men basen i maträtterna är lika i hela världen, berättar Kamrul Quddus.

– Den består av vitlök, ingefära, koriander, kummin, garam masala, chili och gurkmeja. Det finns en föreställning om att indisk mat är otroligt kryddstark men vi erbjuder våra kunder tre alternativ: mild, mellan eller stark smak. En bra start för de som vill testa indisk mat ska beställa Chicken Tikka Butter Masala som är en ”snäll” rätt som finns i hela världen.

Det var inte självklart att Kamrul Quddus skulle driva restauranger i Sverige när han kom som gäststudent 1989.

– Jag studerade datateknik på Linköpings universitet och arbetade extra på en restaurang och drömde om att starta egen restaurang.

– Jag hamnade i Stockholm, gifte mig och startade min första indiska restaurang Razmoni 1996 på Kungsholmen.

Nu delar Kamrul Quddus sin tid mellan restaurangerna i Stockholm och Västerås.

– Jag är i Västerås varannan vecka, står i kassan, pratar med gäster, undervisar ny personal, sköter inköp och bokföring. Lagar mat gör jag hemma, ofta med inspiration från Indien.

I möjligaste mån försöker Kamrul Quddus skapa så många ungdomsjobb som möjligt i sina restauranger.

– Det är viktigt att ungdomarna får rätt känsla för service och god matkultur.

En av Kamrul Quddus filosofier är att en varmrätt ska kosta under 200 kronor.

– Då har en familj oftast råd att äta hos oss och kan komma fler gånger. En annan är att inte äta för stora portioner, det är lätt att tappa gränserna.

Chicken Karai

500 g kycklingbitar

2 st tomater

1 st paprika i bitar

3 st vitlöksklyftor

2 tsk färsk ingefära

1 tsk koriander

1 tsk spiskummin

1 tsk garom masala

0,5 tsk färsk chilli

0,5 tsk gurkmeja

1 tsk salt (efter behov)

0,5 tsk färsk citron

1 dl vatten (efter behov)

2 st stora hackade lökar

0,5 dl matlagningsgrädde

0,5 dl smör/olja (efter behov)

Servera med färsk koriander och basmatiris

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING