Drömstart för VIK – vann premiären i kvalserien

VIK fick en drömstart på kvalserien till Hockeyallsvenskan då man besegrade Piteå med 2–1 på bortaplan. Trots att Piteå tryckte på kunde VIK hålla ut och inkassera tre viktiga poäng.

Publicerad

Piteå skapar matchens första chans efter en minut, men VIK:s målvakt Marcus Dahlbom var med på noterna. Sedan tar sig VIK sakta men säkert in i matchen och etablerar kortare anfall i Piteås zon.

I den fjärde minuten skapar Piteå ett rejält tryck och testar Dahlbom tre gånger om.

VIK tog ledningen med 1–0 i den femte matchminuten efter att Anthon Eriksson rivit åt sig pucken och serverat Oskar Pettersson fritt läge, Pettersson gjorde inga misstag när han placerade pucken bakom Piteås målvakt.

VIK utökade ledningen till 2–0 efter 9.23l, målskytt denna gång var lagkaptenen Fredrik Johansson som smällde upp skottet i nättaket efter att Fredrik Hetta snott pucken av en Piteå back.

11.43 in i perioden drabbades VIK av en utvisning efter att Dahlbom rört till det för sig bakom mål, i samband med det drog han på sig en utvisning. Piteå skapar inga superchanser i powerplay, men direkt när de blir fulltaliga skapar de sin bästa chans i perioden.

Piteå skapade mer och mer i slutet av perioden och hade ett jättetryck, men VIK spelade fortsatt stabilt i försvaret och höll Piteå borta från de hetaste lägena.

Efter 19.42 drar Piteå på sig en utvisning då man tryckte in Fredrik Johansson med huvudet före i sargen.

VIK vann den första perioden med 2–0 trots att Piteå var det lag som hade spelövertaget i perioden.

Blytung start på andra perioden

Piteå reducerar direkt i inledningen av andra perioden efter VIK strulat till det rejält i sitt powerplay. Piteå kom två mot en och till slut kunde man överlista Dahlbom.

VIK fortsatte att släppa till spelvändningar vilket tvingade Dahlbom att göra svåra räddningar.

I den åttonde minuten visades VIK:s forward Anthon Eriksson ut. VIK spelade bra i boxplay och klarade av att hålla tätt.

I den elfte minuten hade VIK ett fint läge att utöka sin ledning då man kommer tre mot en. Men istället för att passa väljer Fredrik Hetta att skjuta, pucken går strax över.

Minuten senare skapade Hetta en ny chans då han försöker att hitta en lucka vid första stolpen. Pontus Holmbergs stod för den listiga framspelningen.

Piteå får sedan ett gyllene läge till kvittering då man får ett friläge, men Dahlbom räddar och visar att han hittat storformen lagom till de viktiga matcherna.

VIK fick ytterligare ett läge att utöka sin ledning efter ett skott av Anton Brandhammar, Piteås målvakt tvingas att göra en riktig TV-räddning för att freda målet.

Med mindre än tre minuter kvar av perioden drabbas VIK av en ny utvisning efter att Joel Werner skickat pucken över sargen. VIK fortsatte att spela bra i boxplay efter att man satt hård press på Piteå vilket gjorde att de inte skapade några chanser.

VIK starkt pressade

VIK höll på att släppa in ett mål direkt i inledningen av tredje efter att Piteå skickat in pucken framför Dahlbom. Men man lyckades rensa ut pucken.

VIK fortsatte att uppträda virrigt och Piteå trummade på och tvingade Dahlbom till fortsatt storspel.

Resten av perioden hade VIK svårt att etablera någon form av anfallsspel, utan man fick inrikta sig på försvarsspel då Piteå tryckte på för en kvitteringen.

VIK redde ut Piteås sista anstormning efter en stark defensiv insats och tar viktig seger i premiären.

MATCFAKTA

Piteå – VIK 1–2 (0–2, 1–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (05.13) Oscar Pettersson (Anthon Eriksson) 0–2 (09.23) Fredrik Johansson (Fredrik Hetta, Pontus Holmberg)

Andra perioden: 1–2 i numerärt underläge (00.36) Oscar Öhman (August Tornberg, Carl Becker)