Mona Eriksson, Susan Svenman och Elin Cianciolo, anhörigkonsulenter på Anhörigcentrum. Foto: Helena Andersson

Här kan du få stöd som anhörig

Man har räknat ut att så många som 22 000 personer i Västerås hjälper en närstående i större eller mindre utsträckning i vardagen.

Att ta hand om sin pappa, sitt barn med en funktionsnedsättning, en arbetskamrat eller en vän är något som kan kännas väldigt bra. Men samtidigt kan det ofta vara krävande och man kan känna sig ensam i sin situation.

Om du känner det som om uppgifterna har blivit för många, för tunga, de oroar dig eller gör dig trött, eller om du allmänt behöver stöd, då kan du med fördel vända dig till Anhörigcentrum.

På Anhörigcentrum, Västerås stad, jobbar anhörigkonsulenterna Susan Svenman, Mona Eriksson och Elin Cianciolo. De berättar att Anhörigcentrum är en plats med öppen verksamhet för den som hjälper en närstående.
– Vi hjälper till med vägledning för att göra vardagen enklare. Vi håller i samtal både individuellt och i grupp och vi anordnar olika föreläsningar och tematräffar.

Anhörigkonsulenterna har ett helhetstänk. De har en samlad kunskap om mycket från hjälpmedel, kontakter inom kommunen och bistånd till friskvård och avkoppling.

– Vi kan lite om mycket, man kan säga att vi har en lotsfunktion.

De som kan få hjälp hos Anhörigcentrum är anhöriga som fyllt 18 år och som hjälper någon med fysisk- eller psykisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning, en äldre person eller någon med en långvarig sjukdom.

– Vi har en bred målgrupp och försöker nå så många som möjligt. Man behöver definitivt inte ha blodsband till den man hjälper utan det gäller vem som helst som man stöttar och månar om. Däremot kan man inte få hjälp om man tar hand om någon med ett pågående missbruk, den expertisen har vi inte. Dessa anhöriga hänvisas tillexempel till missbruksenheten inom kommunen.
Något man ska veta är att ingenting hos Anhörigcentrum journalförs och anhörigkonsulenterna har tystnadsplikt, så allt som sägs stannar hos dem.
–De samtal vi har är medmänskliga, inte behandlande och helt förutsättningslösa. Tillsammans pratar vi om den anhöriges situation och kommer fram till lösningar som kan underlätta, avslutar de.

Läs mer om höstens aktiviteter på: www.vasteras.se/anhorigcentrum

Om du vill ha kontakt med Anhörigstöd kan du kontakta Susan, Mona eller Elin på 021-39 27 25 eller anhorigstod@vasteras.se

Powered by Labrador CMS