Torsk på fiskgryta. Kocken Magnus Pettersson gillar traditionell husmanskost. ”Vår saffransdoftande fiskgryta med lax, selj och kolja är jag extra nöjd med”, berättar han. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Uppskattas för sin kokkonst

Genom ett läsartips fick Västerås Tidning veta att maten på äldreboendet Lövåsen i Hallstahammar är mycket uppskattad bland restauranggästerna. För att ta reda på varför maten är så omtyckt hälsade vi på i köket hos kocken Magnus Pettersson.

Publicerad

Strax före klockan tolv fixar kocken Magnus Pettersson och hans medarbetare i köket det sista inför dagens lunch, den klassiska 70-talsrätten flygande Jakob.

Gratängen är gjord på kyckling, bacon, grädde och crème fraiche och om gästen önskar serveras den med jordnötter och ananas vid sidan av.

När klockan slår tolv öppnar restaurangen och matgästerna radar upp sig i en kö fram till kassan. En av besökarna är Olle Lindkvist, 80 år. Han bor inte på äldreboendet men äter ofta här.

– Jag är stammis här. Jag kommer hit varje dag och äter för att maten är så bra. Alla rätter är mina favoriter förutom när det är pannkakor för det har jag aldrig tyckt om, säger han.

Olle rullar sin bricka med mat och sallad med rullatorns hjälp till bordet där hans sällskap väntar, Erik Åberg, 83 år och John Jonsson, 89 år. De båda vännerna bifaller Olles vurm för maten.

– Det är ett bra matställe för det smakar alltid riktigt gott, berättar Erik Åberg som liksom Olle inte är boende utan tar sig dit för egen maskin så gott som varje dag.

När kocken får frågan om hemligheten bakom restaurangens nöjda kunder förklarar han att det är en lagförtjänst.

– Jag tror att vår varierande meny, goda och näringsriktiga kost gör att matgästerna berättar om oss för andra. Varje vecka dyker det upp en ny gäst utifrån och det är ju jätteroligt för vi vill ju att fler ska upptäcka vår restaurang, säger Magnus Pettersson.

Den största utmaningen för köket i dagsläget, menar han, är att de vill göra ännu fler rätter från grunden.

– Vi försöker göra så mycket som möjligt från grunden plus att vi är ett jättebra team som hjälper varandra. För med ett bra samarbete skapas maten av glädje och får den där extra kryddan eftersom vi lägger ned vår själ och kärlek i arbetet, säger Magnus.

Vilken är den populäraste rätten bland gästerna?

– Det är väldigt många rätter som är populära. Fast när vi serverar lutfisk är det helt hysteriskt. Varje år vi servera lutfisk kommer det cirka 40–50 personer utifrån och äter. Så den äldre generationen gillar verkligen lutfisk, svarar kocken med ett leende.

Det här är kocken Magnus Pettersson

Yrke: Kock på Lövåsens äldreboende sedan tre år tillbaka. Var tidigare lastbilschaufför.

Ålder 44 år. 

Familj: Två egna barn, två bonusbarn och en sambo.

Bor: Lyckhem.

Kock-Magnus favoriträtter att tillaga och äta:

Rotmos och fläsklägg är både roligt att laga och gott att äta.

Pepparrotskött och dillkött. Det är utmaningen att få till brytningen mellan smakerna som gör dem roliga att laga och så är de supergoda att äta.

Powered by Labrador CMS