I BAGERIET. Nicolai Vrbanc är delägare i Skeppshandelns Stenugnsbageri som nu lyfter blicken mot Västerås. Foto: Fredrik Klevenhaus

Stenugnsbageri blickar mot Västerås

Skeppshandelns Stenugnsbageri i Köping växer. Bageriet har bokstavligen jäst ur lokalen och satt deg i en närliggande lokal. Med större lokaler kommer bageriet möta efterfrågan från Västerås.

Publicerad

Det har gått snart sex år sedan duon Nicolai Vrbanc och Marcus Johanisson öppnade Skeppshandelns stenugnsbageri i Gamla stan i Köping.

Lokalen har en lång historia. Här huserade länge skeppshandeln - en livsmedelsbutik som försåg alla gästande fartyg i hamnen med proviant.

Skeppshandelns Stenugnsbageri har verkligen arbetat hårt med att möta kundernas efterfrågan och är inte bara ett klassiskt konditori.

Nicolai Vrbanc har lång erfarenhet av att driva restaurang och det föll sig naturligt att utveckla Skeppshandelns Stenugnsbageris koncept med mat. En restaurang som faller inom ramarna för ett brasserie.

Restaurangdelen kräver mer utrymme och i en utvecklingsfas med att utvidga verksamheten har nu Skeppshandelns Stenugnsbageri valt att flytta sitt bageri till en närliggande lokal.

I dag kan västeråsare avnjuta brödet från Köping i form av hamburgerbröd hos Hamburgeriet. Med det nya bageriet får nu Skeppshandelns Stenugnsbageri upp kapaciteten och kan nu möta efterfrågan från Västerås.

– Det är efterfrågan på vårt bröd till både restauranger och hotell, säger Nicolai Vrbanc.

Bara bröd skulle man kunna säga, men så är inte fallet med det bröd som bakas hos Skeppshandelns Stenugnsbageri. Nicolai Vrbanc berättar passionerat om det bröd som bakas i Köping.

Mjölet kommer från Orga kvarn utanför Norrköping. I bageriet sätts surdegar som får jäsa i 18 timmar – till skillnad mot 45 minuter med jäst och mjölmixer som används på många bagerier.

På bilden intill syns en baguette och det syns tydligt att surdegen skapar en helt annan textur i brödet. Det är inte bara bröd som ska fresta Västerås. Även företagets catering ska nu lanseras i Västerås med hjälp av Waytogo.

– Råvarorna kommer från trakten. Nötköttet från Eriksgården i Munktorp, fläsket från Svarthäll i Kungsör och äggen från Munktorp, förklarar Nicolai Vrbanc.

Närproducerat så långt det är möjligt är den röda tråden för Skeppshandelns Stenugnsbageri. Tanken är att hela trakten får leva när kunderna väljer maten från Köping.

Powered by Labrador CMS