Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Snuvade på SM-guldet – trots starkt Spanienlag

SM i spansk vinkunskap gick av stapeln för någon vecka sedan och jag deltog för lag Sommeliererna. Trots att Vinotekets mycket Spanienkunniga sommelier Daniel Sandvall ingick i laget, gick vi ändå bet på förstaplatsen.

Publicerad

Det kan alla ha en åsikt om även om man inte kan ett dyft om vin

Vin och vinkunskap kan vara svårt även om man pluggar och tränar flitigt. Men vin kan också vara mycket lätt.

Gott eller inte? Egentligen är det inte krångligare än så. Det kan alla ha en åsikt om även om man inte kan ett dyft om vin. Inget av veckans viner kommer från just Spanien, men väl från länder där spanska talas. Detta då jag har tränat på spanska viner så det räcker för ett tag. Men de återkommer, för bra vin kan de göra.

Canepa Famiglia

Chile, Valle CentralNr: 6874 Pris: 79 kr

Om: Ibland hittar man viner under hundralappen som är förvånansvärt bra. Speciellt viner från Chile har tendens att vara lite billigare då förutsättningarna för att producera bra viner till låg kostnad är perfekta på många ställen. Här bjuds vi på en saftig Cabernet Sauvignon som passar alla som vill ha ett rött vin utan konstigheter. Några procent andra druvor är också iblandade för att balansera upp. Mjukt, lent, oekat, fruktigt som passar att dricka som det är eller till pasta med köttbullar och ketchup.

Susana Balbo Torrontés

Argentina, Uco ValleyNr: 92444Pris: 159 kr

Om: Ekfatslagrad Torrontés hör inte till vanligheterna och det är för att kombon inte självklar. Druvan Torrontés är blommig, doftar mycket och brukar hamna i enklare viner. Ny fransk ek är vråldyrt och ger en rostad, rökig karaktär åt vinerna. Här har man lyckats få ihop de bägge till ett intressant och komplext vin. Kyl väl och servera till kryddigare mat som doftar och smakar mycket. Exempelvis från det indiska eller thailändska köket.

Susana Balbo Brioso

Argentina, MendozaNr: 91631 Pris: 249 kr

Om: Vinmakaren Susana Balbo har inte jättemånga viner i sitt sortiment då det är en relativt liten producent. Flaggskeppet Brioso är gjort på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec och en gnutta Petit Verdot. Handplockade druvor, mycket kärlek i produktionen, 15 månaders lagring i nya franska ekfat. Detta vin borde kosta mycket mer, men vin från Argentina är förhållandevis billiga. Går fint att dricka nu, men kommer utvecklas i vinkylen. Mycket karaktär i vinet behöver mat som möter upp som mustiga, smakrika grytor.

Apple Cart Dry Hopped Cider (alkoholfritt)

Saku BreweryNr: 11955 Pris: 13,90 kr (330 ml)

Om: Vad ska man säga om det här då? Annorlunda är ett bra ord. Ett alkoholfritt alternativ som tänker lite utanför boxen. Det är en cider med 69g/l socker men ändå inte bara sötsliskig för den har inslag av tallbarr och kardemumma tillsammans med äpplen, apelsin och honung. Att dricka den till mat kräver en mycket exklusiv gom, men om Amir bjuder på lite Estrella Äppelpajchips så kanske denna cider passar som handsken? Prova!

Canepa FamigliaSusana Balbo TorrontésSusana Balbo BriosoApple Cart Dry Hopped Cider (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS