Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Planera – då kommer de fina vinerna som på beställning

De viner i vinspalten som har förkortningen ”(BS)” efter artikelnumret måste man beställa via Systembolagets ”Beställnings-sortiment”.

Publicerad

Många gånger finns betydligt intressantare alternativ som beställningsvara

Många gånger är det här man hittar de bästa vinerna.

Det kostar inget extra att beställa, allt ni behöver göra är att prata med personalen. Eller ännu smidigare – gå in på Systembolagets hemsida och lägg beställningen där. Sedan tar det några dagar upp till en vecka och ni kan köpa ut dem som vanligt.

De viner som finns i det ordinarie sortimentet är såklart enklare att köpa, men många gånger finns betydligt intressantare alternativ som beställningsvara. Bara man orkar planera sitt inköp några dagar innan festen.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Frankrike, BourgogneNr: 5003Pris: 89:-

Om: Även om vinet inte är från beställningssortimentet, är det ändå inte säkert det finns på just ditt bolag. Utbudet varierar mellan de olika Systembolagen. Detta vin är ett trevligt ”nybörjarvin” som inte bråkar med någon. Inga uttalade tanniner, mycket färsk frukt och inte alltför mycket syra. Fungerar fint som alternativ för de som helst dricker vitt, eller till mat av det lättare slaget som köttfärslimpa med lingonsylt.

Anima de Raimat Tinto

Spanien, Costers del SegreNr: 76594 (BS)Pris: 99:-

Om: Bara för att vinet är från beställningssortimentet behöver det inte kosta skjortan. Det finns massa bra viner som helt enkelt inte får plats på hyllorna. Här är ett exempel. Gott fruktigt vin gjort på 70 procent Cabernet Sauvignon och resten Tempranillo och Syrah. Lent och fruktigt med mjuka tanniner. Medelfylligt och passar till mycket. Älgfärsbiffar med vinbärsgelé kanske?

Joãox Ramos Alvarinho

Portugal, Vinho VerdeNr: 79909 (BS)Pris: 159:-

Om: Vinlandet Portugal har på senare år blivit väldigt intressant, speciellt med tanke på vad man får för pengarna. Till exempel detta vin som är i toppklass – det finns inte så mycket bättre från området. Och ändå inte mer än 159 kronor. Medelfylligt med härlig mogen frukt, citrus och persika. Grymt ihop med skaldjur och fisk – men hög syra, så se till att pressa färsk citron över eller gör en citronsås till.

Färna odlingar – Drickfärdig Svarta Vinbär (alkoholfritt)

Sverige, FärnaSäljs på Saluhallen Slakteriet och Brynolf Bagare

Om: Man kan göra vin på vinbär, men kanske ska man hålla sig till vindruvor för att det ska blir riktig bra. Om man inte är viking. Däremot är det mycket gott och uppfriskande att dricka juice gjort på svarta vinbär. Härlig frisk syra utan att vara alltför surt, perfekt som alternativ till rött vin för den som inte önskar alkohol.

Georges Duboeuf Beaujolais-VillagesAnima de Raimat TintoJoãox Ramos AlvarinhoFärna odlingar – Drickfärdig Svarta Vinbär (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS