Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Lådvin – nästan aldrig detsamma som på flaska

Vi ska ta det här med lådvin. Bag-in-box. Är det verkligen samma vin som man får i flaska? Nästan aldrig.

Publicerad

Dock kommer inga rekommendationer på lådvin att dyka upp i denna . Så var det med det.

Det har att göra med den geniala förpackningen som inte släpper in luft och gör att vinet då håller längre i öppnat skick.

Men för att säkerställa att det inte blir dåligt, så tillsätter man också mer svavel som skyddar mot bakterier. Sen är det ytterst få vinbönder som använder sina bästa druvor, de går till finvinerna på flaska och det som blir över packas i låda. Men visst är literpriset tilltalande om det är sus i mössan man är ute efter.

Dock kommer inga rekommendationer på lådvin att dyka upp i denna vinspalt. Så var det med det.

Dal Tralcetto Pecorino

Italien, AbruzzoNr: 70297 Pris: 89 kr

Om: Vita viner från Italien är inte lika omskrivna som de röda, men de är ofta mycket drickvänliga. Ett lysande exempel är viner gjorda på druvan Pecorino (finns också en ost med samma namn). Mycket frukt, inte för mycket syra, varmt, medelfylligt och härligt gyllengult i färgen. Producenten Cantina Zaccagnini lyxar dessutom till det med en trädkvist på flaskan, därav namnet ”pinn-vin”. Gillar man vita viner som inte har uttalad frisk syra är Pecorino ett säkert kort. Bra till mat med lite söta inslag som fläsklägg med rotmos.

Baron de Saint Jean

Frankrike, Languedoc-RoussillonNr: 2228Pris: 119 kr

Om: ”Fruktigt, smakrikt vin med inslag av hallon, blåbär, viol, lakrits, körsbär och färska örter” skriver Systembolaget om detta vin och jag är benägen att hålla med. Dock vill jag lägga till ungdomlig, frisk syra. Regionen har haft ett taffligt rykte då många producenter satsar på enklare bordsviner. Men långt ifrån alla. Druvsorterna är de samma som i exempelvis Chateauneuf-du-Pape och påminner mycket om dessa viner till ett lägre pris. Ugnsbakade rotfrukter med timjan och rosmarin, stekt halloumi och crème fraîche.

Irony Pinot Noir

USA, MontereyNr: 6694 Pris: 149 kr

Om: Mycket olik vinerna från Bourgogne fast de är gjorda på samma druva. Har mycket mer varm, mumsig frukt och lägre syra. Mogna jordgubbar är en bra beskrivning och fatkaraktären är knappt märkbar. Jag gillar den här typen av viner även om de franska kusinerna är mer eleganta och komplexa. Gott att dricka som ett glas vin och bra lättare maträtter, gärna med inslag av röda bär. Kör en grillad fläskkarré med getost- och jordgubbssallad och du har en kombo av sällan skådat slag.

Ekfatslagrad Äppelmust Cox Orange (alkoholfritt)

Sverige, KöpingSäljs i Bondens butik i Saluhallen Slakteriet

Om: 25 cl exklusiv must gjort på äppelsorten Cox Orange. En torr, ofiltrerad must med balanserad sötma. Kolatoner, äppelpaj, julkryddor och med en lätt rosa färg. Musten har legat på ekfat som ger en antydan till strävhet som gör musten komplex och intressant. Ännu en ypperlig ersättning alkoholhaltiga drycker som funkar både till något söta efterrätter eller mat med tydlig sötma. Rotfrukter som morötter, potatis, jordärtskocka eller rödbetor, stekt lök, kokos och skaldjur. Använd fantasin och sno ihop något gott.

Dal Tralcetto PecorinoBaron de Saint JeanIrony Pinot NoirEkfatslagrad Äppelmust Cox Orange (alkoholfritt)
Powered by Labrador CMS