Patric Anderson, sommelier och Västerås Tidnings vinexpert. Foto: Jonas Bergkvist

Smaka på våren – här är ett par lätta viner att smutta på i solen

Det kommer en special om rosévin längre fram i vår. Men det börjar komma fågelkvitter i luften så jag tänkte hjälpa till med lite vårkänsla.

Publicerad

Två lättare viner att smutta på i den allt varmare solen och ett härligt muskelberg därför att gillen redan har börjat ryka både här och där.

En nyhet för denna spalt är att den från och med denna vecka inte alltid avslutas med ett alkoholfritt alternativ.

Detta då det inkommit önskemål om att ta med andra drycker än just vin i spalten. Inte öl för där har ju Petri Karhukorpi en egen spalt, men väl andra ädla drycker. Jag inleder med att tipsa om en mycket trevlig Calvados.

Rings Riesling Kalkmergel

Pfalz, Tyskland

Nr: 79957 (BS)

Pris: 139 kr

Om: Detta är Weingut Rings instegs-Riesling där druvorna kommer från unga stockar i Kallstadt. Rings har också andra viner från olika vingårdslägen och alla är bra. Det här är bara så gott. Enda problemet är att glaset blir tomt hela tiden och 11,5% gör att man får passa sig lite. Friskt, fräscht med klassiska Riesling-noter som citrus och gröna äpplen, en gnutta honung och något kittlande mineralitet på tungan. Kyl väl och drick som det är på balkongen med solen i nyllet eller till lättare mat med inslag av citron eller färska äpplen.

Les Lauzeraies

Frankrike, Tavel

Nr: 2724

Pris: 119 kr

Om: Ni som tror att kvaliteten på rosé har att göra med färgen att göra är måste tänka om. Färgen beror bara på hur länge vinet har haft kontakt med druvskalen. Kort tid = ljus rosa. Längre tid = mörkare rosa färg. Ett val vinmakaren gör. Detta vin är från Tavel där man mestadels gör rosé med mörkare färg än de mer ljusrosa kompisarna från Provence. Detta är en riktigt god, torr rosé som passar utmärkt på verandan ihop med en skål jordnötter men också lika bra med en ugnsbakad lax täckt med pesto.

Geoff Merrill Cabernet Sauvignon Reserve

Coonawarra, Australien

Nr: 6285

Pris: 199 kr

Om: Smack! Old school cab när den är som bäst. Fullkomligt sprängfylld av svarta vinbär, plommon och choklad med tydlig balanserad fatkaraktär. Vinet är från 2010 så det är lagrat och klart att dricka nu. Lagrat i stora vinfat på 500l där några handplockats av vinmakarna Geoff Merrill och Scott Heidrich och endast de bästa duger till denna Reserve. Lägg en saftig köttbit på grillen och servera med bea och pompa. Man bara ler hela vägen.

Calvados Garnier 3 Ans d’Age

Normandie, Frankrike

Nr: 86489 (BS)

Pris: 269 kr (500ml)

Om: En ung, pigg hantverksgjord Calvados gjord på över 30 olika äppelsorter utan direkta inslag av fat. Fruktig med tydlig äppelsmak och riktigt god att sippa på efter kaffet. Tillverkaren Garnier Père & Fils leds idag av den mycket sympatiske Nicolas som brinner för att göra traditionell Calvados som lagras på stora fat där vissa är upp till 100 år gamla. Måste beställas men väl värd att vänta på.

Powered by Labrador CMS