Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Säkra kort denna vecka – men väl värda att påminna om

Ibland behöver man inte krångla till det, utan gå på säkra kort.

Publicerad

Även den tjusigaste vinsnobben behöver ju inte varje gång gå på upptäcksfärd bland hyllorna på Systembolaget, utan kan istället tryggt plocka korgen full av godbitar man vet är bra.

Denna är tillägnad klassiska vinköpare, med fyra urtypiska viner som perfekt representerar det område de är kända för. Kanske är det viner ni väl känner till. Må så vara – de är hur som helst väl värda att påminna om att fylla vinkylen med!

Trimbach Riesling

Alsace, Frankrike. Nr: 2639. Pris: 149 kr

Om: Riesling är bara är så brutalt gott. Visst finns det suspekta varianter i box som enligt min mening har lite för hög sötma, men en seriös producent gör magi med druvan. Här har vi ett lysande exempel på en super-klassisk producent som man alltid kan lita på. Trimbach gör vin för 1200+ kronor flaskan (som också har sin plats för de som har råd att betala). Men om ni inte vill lägga de pengarna så är detta ett lysande exempel på skönt, medelfylligt vin som passar perfekt att dricka svalt precis som det är, eller till en paella med saffran och skaldjur.

M de Minuty

Côtes de Provence, Frankrike. Nr: 2590. Pris: 119 kr

Om: I tidigare årgångar blandade man i den lite udda druvan Tibouren i detta vin, men i årgång 2016 är den ersatt med Syrah. Synd, för det är det enda mystiska man kan berätta om detta vin. Allt annat är bara så rätt fram. Gott och perfekt. Snygg flaska, bärigt, fräscht och dessutom väldigt ljust rosa. Tillsammans med druvkompisarna Grenache och Cinsault väller smultron, hallon och röda vinbär fram som en tsunami och gör att glaset töms innan det hinner bli ljummet. Servera svalt i mysigt sällskap eller till en sallad/pasta med lax och örter.

Marqués de Murrieta Reserva

Rioja, Spanien. Nr: 2612. Pris: 155 kr

Om: En ”Reserva” årgång 2013 som det går utmärkt att dricka nu. Går att hålla på något år till såklart, men vinet är modern och smart. Den högre klassen ”Grand reserva” är inget säkert val för ett bra spanskt vin, för det innebär bara att det är lagrat jättelänge enligt regelverket. Många producenter väljer att göra vin som ”bara” är en reserva men ändå är ruskigt bra redan vid yngre år. Här är ett magnifikt exempel med massor av frukt utan att överdriva, balanserad syra/strävhet utan att vara påträngande. Klockrent till paella och andra maträtter som smakar mycket.

Pol Roger Brut Réserve

Champagne, Frankrike. Nr: 7549. Pris: 425 kr.

Om: Winston Churchill myntade uttrycket ”Champagne skall vara torr, kall och gratis” och han drack en väldigt massa Pol Roger. Huset är känt världen över, men är ingen jättedrake utan gör relativt lite champagne jämfört med de riktigt stora bjässarna. Här har vi deras cuvée (blandning) med lika delar Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Kostar en slant men är också en perfekt start på festen med måttlig sockerhalt (8 g/l dosage) där historiens vingslag smeker dig i näsvingarna.

Powered by Labrador CMS