Vikingarna är ute på ”finalturen” och stannar till i Västerås konserthus 23 april. Foto: Wereckipr

Vikingarnas finaltur tar en sväng till Västerås

Garanterat kramgoa låtar utlovas i Västerås konserthus nästa lördag 23 april. Vikingarna är ute på sin avskedsturné – Finalturen. – Publiken är entusiastisk som i fornstora dagar, säger frontmannen och sångaren Christer Sjögren till Västerås Tidning.

Publicerad

Det första kapitlet av denna Vikingasaga skrevs redan 1960 med Jicoo & The Vikings. Under tidigt 70-tal bytte bandet namn till Vikingarna och resten är svensk musikhistoria med bland anat 12 miljoner sålda skivor.

1978 anslöt sångaren och ”hagforsingen” Christer Sjögren till det mytomspunna dansbandet.

Över 60 år sedan starten är det återförenade bandet, som höll sin första avskedskonsert i Arvika redan 2004, nu ute på den sista turen.

– Vi signalerade verkligen då att det var finalen så publiken trodde nog aldrig att de skulle få se oss igen, säger Christer Sjögren.

Men återföreningen 2016 i samband med tv-programmet ”Tack för dansen” gav mersmak.
Det hela mynnade ut i en stor Nordenturné som inleddes redan 2020 och som nu efter pandemin får sin fortsättning under hela 2022.

– Vi kom igång igen och upptäckte att det här var väldigt roligt. Vi har på något sätt upptäckt denna låtskatt på nytt och med nya ögon. Det är lätt att bli fartblind och inte hinna njuta när en är mitt uppe i allt. Nu har vi hunnit få lite distans till det som varit.

Och nu njuter det legendariska bandet i fulla drag igen på scener runt om i Sverige och övriga Norden.

– Publiken är entusiastisk som i fornstora dar! Det är en väldig fart under spelningarna, det känns som att det varit ett uppdämt behov. Också för att det har varit pandemi givetvis.

Ett av stoppen på den sista turnén är alltså Västerås och konserthuset den 23 april. för dagens uppsättning av Vikingarna som förutom Sjögren består av Erik Lihm (sedan 1984), Kent Andersson (1988), Johan Norgren (2002), Martin Lindqvist (2016) och Henrik Uhlin (2017).

– Det ska bli kul att komma till Västerås. Jag har varit här många gånger som soloartist i konserthuset och så det där stället som jag aldrig kommer ihåg namnet på … just ja, Bombardier Arena! (numera Västerås Arena)

Men efter det här är det slut?

– Ja, vi föredrar att kalla det för Finalturen nu. Vi är ju pensionärer de flesta av oss, pigga förvisso, men vi siktar på att köra klart det här året nu, säger 71 år unge Sjögren.

Men …

– …om vi känner för något framträdande framöver så ska en väl inte stänga dörren helt.

Powered by Labrador CMS