Jubileumsgäng. 4:e teatern fyller 40 och firar storslaget. Här från vänster grundarna Mikaela Hagelberg och Titti Hilton, båda skådespelare, Sofia Öhrndalen, verksamhetskoordinator, Ulla Arvidsson, ordförande och Fredrik Lundqvist, teaterchef. Foto: Jonas Bergkvist

”Vi vill vara en självklar del av Västerås kulturliv”

En av Sveriges äldsta fria grupper fyller 40 år. Den ligger i Västerås och heter 4:e teatern. – Det har krävts envishet, mod, blod, svett, tårar och rostiga turnébussar, säger Fredrik Lundqvist, teaterchef och konstnärlig ledare.

Publicerad

Det började på Odengatan i Stockholm 1982.
Mikaela Hagelberg och Titti Hilton hade precis gått ut samma teaterskola och när tillfälle bjöds att haka på den tidigare läraren Mats-Arne Larsson så gjorde de slag i saken.

– Han frågade hela klassen vilka som ville vara med och starta en ny fri grupp. Då hängde vi på, tillsammans med några andra, berättar Mikaela och Titti.

Inriktingen blev tidigt att turnera med föreställningar riktade främst mot barn och unga.

– Vi var en hel del i Västmanland och turnerade.

När 4:e teatern började se sig om efter en ny hemvist togs de emot med öppna armar av Västerås.

– I Stockholm fanns det redan så många grupper. Vi ville göra skillnad på ett ställe och bli en del av ett sammanhang. Då var det två personer som hade sett oss väldigt mycket när vi turnerat som sa ”kom till Västerås”, det vore ett bra komplement till Länsteatern.

Så blev det.

Mikaela Hagelberg och Titti Hilton har varit med sedan starten och minns tillbaka på många föreställningar som spelats och vars affischer nu pryder en hel vägg i Culturen. Som denna, ”Plåster” från 2004. Foto: Jonas Bergkvist

De fyra decennierna gör att 4:e teatern i dag kan räkna sig till en av Sveriges äldsta professionella frigrupper

Då hade det blivit 1988 och första stoppet i staden blev Bryggargården. Sedan år 2000 är det Culturen som är hemmascen för 4:e teatern.

Fredrik Lundqvist är inne på sitt sjunde år som teaterchef och konstnärlig ledare.

– Det var en ära och ett nöje att få ta över rodret och leda 4:e teatern in i framtiden. Jag har en enorm respekt för dess livsverk som jag fått äran att förvalta.

De finns många anledningar att fira de 40 åren, menar han.

– De fyra decennierna gör att 4:e teatern i dag kan räkna sig till en av Sveriges äldsta professionella frigrupper. Det innebär också att teatern har överlevt allt från pandemi och nitiska tjänstemän till en kulturpolitik i stor förändring genom åren. Verksamheten växer och utvecklas mer och mer för varje år, bara det är en bedrift som är värd att fira, säger han under den pressträff 4:e teatern kallat till inför 40-årsfirandet.

Wall of fame. Ett urval av alla föreställningar som 4:e teatern gjort under de 40 åren pryder en hel vägg i Culturen. Foto: Jonas Bergkvist

Vi vill absolut inte pensionera oss! Det är fortfarande enormt kul det här.

För fira, det ska det göras. Bland annat med en festival denna helg där det blir teater för hela familjen lördag–söndag (se program nedan). 13–14 oktober drar sedan jubileumsfirandet vidare till födelsestaden Stockholm och Teater Tre.

Det har även släppts en antologi i vilken bland annat medarbetare genom åren intervjuas. Den går att kika i under helgen eller beställa.

Framåt då, hur ser du på 4:e teaterns utsikter ytterligare 40 år framåt?

– Jag ser på framtiden med hopp och tillförsikt. Vi har precis tagit oss igenom två år av pandemi som har slagit väldigt hårt mot kulturaktörer. Nu trycker vi på gaspedalen igen. Jag tror och hoppas att den här teatern kan vara en kvartersscen här i det utvecklande Kopparlundsområdet dit det ska kännas självklart för västeråsarna att komma till och ta en öl och titta på märklig teater. Vi vill vara en självklar del av Västerås kulturliv och att västeråsaren ska känna en stolthet över att komma hit.

Mikaela Hagelberg och Titti Hilton fyller i:

– Vi vill absolut inte pensionera oss! Vi vill vara med på nya roliga saker, det är fortfarande enormt kul det här.

Givetvis symboliseras firandet med teaterballonger. Foto: Jonas Bergkvist
Ur föreställningen ”Alla mot alla”, som spelas på söndag på 4:e teatern i Culturen. Från 3 år. Foto: Fredrik Lundqvist

Föreställningar lördag–söndag

Denna helg inleds en del av firandet på 4:e teatern med olika föreställningar för hela familjen.

Programmet:

8 okt 16.00: Tankesmedjan U.R.K. undergång, ruin, katastrof. Från 10 år. 19.00: Det farligaste som finns. Från 13 år.

9 okt 16.00: Alla mot alla. Från 3 år. 19.00: Organet. Från 16 år.

Bokning: www.4e.se eller www.kulturbiljetter.se

Powered by Labrador CMS