Ingvar Pettersson, Johan Sterte och Gunnel Pettersson
Ingvar Pettersson, Johan Sterte och Gunnel Pettersson

Stora Hällsta vinner årets miljö- och klimatpris: "Gått mot strömmen"

Under torsdagsförmiddagen mottog Ingvar och Gunnel Pettersson från Stora Hällsta Västmanlands miljö- och klimatpris 2023. Priset delades ut av landshövding Johan Sterte, tillika ordförande i Miljö- och klimatrådet, vid en ceremoni på Västerås slott.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det känns fint att få ett erkännande, säger Ingvar Pettersson ägare av Stora Hällsta, i ett pressmeddelande signerat Länsstyrelsen Västmanland.

– Det betyder väldigt mycket det här priset, säger Gunnel Pettersson ägare av Stora Hällsta.

Miljö- och klimatrådets motivering lyder:

”Västmanlands miljö- och klimatpris 2023 tilldelas Stora Hällsta, ett gårdsföretag med ekologi och kretsloppstänkande som affärsidé. Om man bara vill så går det att driva ett driva en gård helt ekologiskt. Ingvar Pettersson med familj har under decennier med mod och beslutsamhet gått mot strömmen då han successivt byggt upp ett självförsörjande lantbruksföretag med grödor utan bekämpningsmedel, egen elförsörjning och egen kvarn och spannmålsförädling. Idag har bageriet och gårdsförsäljningen blivit en turistattraktion och de hjälper också lokala ekobönder att mala spannmål. Stora Hällsta är ett mycket gott exempel på hur man med cirkulärt tänkande som drivkraft kan bidra till att göra Västmanland till en miljö- och klimatförebild.”

Priset som i år delades ut för sjätte gången i rad, instiftades för att uppmärksamma en enskild person, företag eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete. 

Under hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater. Av de 13 nominerade har tre kvalificerat sig vidare till final. Övriga finalister, som får hederspris, är Naturskyddsföreningen i Surahammar och Vesna Djokic.

Powered by Labrador CMS