Skogsbranden i Norberg: Branden är fortfarande inte under kontroll

Skogsbranden vid Målarberget i Norberg har blossat upp igen. Här är senaste informationen från Norbergs kommun om branden.

Publicerad Senast uppdaterad

Uppdatering 29/6 klockan 19:45: Räddningstjänsten håller begränsningslinjen och fortsätter utöka sprinklersystemet. Vattenspridarna förses med vatten från tankbilar som kör i skytteltrafik. Markpersonal blötlägger och jobbar sig inåt. Länsstyrelsens Räddning- och röjningsstyrka har under dagen anlänt till brandplatsen. Fyra helikoptrar har punktvattenbombat området och kommer att göra det till cirka kl 23.00. 

Uppdatering 29/6 klockan 12:00: Räddningsledare på plats meddelar ett stabilt läge men branden är ännu inte under kontroll. Fortsatt flygstöd under torsdagen med flygplan och helikopter, de fokuserar på riskområden där markpersonal har svårt att komma åt på grund av fallande träd. Punktbränder syns bra från luften och vattenbombas.

Uppdatering 29/6 klockan 08.00: Under natten har insatserna gått som planerat. Sprinklersystemet har utökats. Branden är dock inte under kontroll än. 

Uppdatering 28/6 klockan 22.30: Branden är fortfarande ännu inte under kontroll men den har krympt och stabiliserats något.

Uppdatering 28/6 klockan 18.00: Under dagen har två helikoptrar och fyra flygplan fortsatt med att vattenbomba området. Nu bevattnas områden runt branden för att förhindra spridning och för att komma åt att släcka inåt i branden. Hemvärnet, militärer och räddningstjänst fortsätter med släckningsarbetet under natten. Kustbevakningen har varit på plats och fotograferat området med värmekameror, inga stora öppna lågor eller toppbränder upptäcktes.

Uppdatering 28/6 klockan 12.30: Brandområdet är just nu 200 x 400 meter. Vattenbombningen från flygplan har fungerat. Idag onsdag, övergår arbetet till att vattenbomba det inre brandområdet. Förutsättningar för att precisionsbomba brändhärdarna har förbättrats. Norbergs kommun och Avesta kommun har samverkat för att stödja Räddningstjänstens personal och idag stöttar Avesta med mathållning för ungefär 100 personer genom Frivilliga resursgruppen (FRG).

Uppdatering 28/6 klockan 08.30: Räddningstjänsten har ringat in brandområdet, som är ungefär 400 gånger 200 meter stort. Arbetet går bra men branden är inte under kontroll, räddningstjänsten jobbar på att få in slangar i brandområdet vilket är postitivt. Det är cirka 3 kilometer till närmsta fastighet och evakuering är inte aktuellt.

SMHI kommer under dagen att bistå med djupare väderprognoser för just brandområdet. Kustbevakningen kommer via flyg ta bilder med värmekameror, bilderna skickas till fältstaben för analys. Dessa bilder ger en tydligare bild av var brandhärdar finns.

Branden beskrivs som svårsläckt av Roger Ågren, räddningsledare. Det är tät skog, höjdskillnader och brandskadade träd som kan falla.

– Att vattenbegjuta centrum av branden med flygplan och helikopter för att skapa bättre förutsättning för att komma längre in och släcka. Det är målet med dagen.

Uppdatering 28/6 klockan 07:00: Läget under natten har varit stabilt och räddningstjänsten har hållit elden inom omringat område. Prognosen för dagen är god men branden är ännu inte under kontroll. Vattenbombning har påbörjats. Det är fortsatt viktigt att undvika vistas i närheten av branden och vid sjön Nävden där flygplanen hämtar vatten.

Uppdatering 27/6 klockan 19:40: Släckningsarbetet på Målarberget fortgår och läget är oförändrat. Brandbekämpningen fick under eftermiddagen förstärkning två flygplan vilket innebär att det varit två helikoptrar och fyra flygplan som vattenbombat branden. Hemvärnet är på plats och hjälper till.

Enligt räddningsregion Bergslagen var på tisdagseftermiddagen skogsbranden omringad, men man jobbar med full styrka fortfarande. Släckningsarbetet fortgår under kväll och natt.

Vattenbombning kommer att pågå till cirka klockan 22:00 tisdag kväll och återupptas klockan 06:00 onsdag morgon.

Uppdatering 27/6 klockan 15.30: Kommunen har nu upprättat ett informationstelefonnummer för att svara på frågor rörande branden 0223-292 80.

Branden är nu omringad men det är för tidigt att säga att branden är under kontroll.

Uppdatering 27/6 klockan 14.00: I nuläget bekämpar två helikoptrar och fyra flygplan elden. Räddningstjänsten har fått ytterligare hjälp av 20 militärer. Norbergs kommun har gått upp i stabsläge vilket innebär att kommunen ser över sina resurser och samordnar personal för att vara redo om läget förvärras.

Uppdatering 27/6 klockan 10.00: Så kallade skopplan är på plats för att hjälpa till med släckningsarbetet. Vindkraftverken är avstängda för att underlätta för flygplanen. Totalt är nu 19 enheter på plats.Vi ber ännu en gång att allmänheten låter räddningstjänsten arbeta ifred. 

Uppdatering 27/6 klockan 06.30: Släckningsarbetet har pågått hela natten. Cirka 6 hektar brinner. Vattenbombning fortsätter. 15 enheter är på plats och bekämpar elden.

Uppdatering 26/6 klockan 20.20: I nuläget är det sex helikoptrar på plats. Förstärkning från bland annat Stockholm.

Uppdatering 26/6: Två helikoptrar är på plats och vattenbombar. Vi ber om att allmänheten låter brandmännen arbeta ifred.

 

Powered by Labrador CMS