Sala silvergruva.

Silvergruvans hiss stängs tills vidare

Hissmasten i Sala Silvergruva behöver renoveras. Det gör att turerna till gruvans 155-metersnivå ställs in tills vidare.

Publicerad

Under tiden hissen är stängd kommer sommarbesökarna istället att erbjudas att upptäcka gruvan på 60 meters djup.

– Vid en årlig rutinkontroll upptäckte hisstillverkaren slitage på hissmasten. Vi sätter alltid besökare och medarbetares säkerhet i främsta rummet och har beslutat att ställa in hissturerna till felet är åtgärdat, säger Jennie Hesslöw, vd för Sala Silvergruva, i ett pressmeddelande.

Fakta: Så kan besökare uppleva Sala Silvergruva sommaren 2023

  • Under sommarmånaderna öppnas portarna till 48 byggnadsminnesskyddade hus, som annars är stängda för gäster.

  • Upplev gruvan på egen hand – ett gruvbesök där du själv bestämmer takten. Längs vägen möter besökarna gruvdrängar som berättar om gruvan och arbetet under jord och kan prova på arbetsmoment och utföra uppdrag.

  • Nya utställningar öppnas, bland annat en högaktuell utställning om de tre metaller som har framställts vid Sala Silvergruva genom historien; bly, zink och silver.

  • Kafé och souvenirförsäljning i direktörsbostaden och lunchrätter i Konstmästargården.

  • En rad historiska lekar och spel i allén.

Beslutet innebär att de guidade visningarna på 155-metersnivån inte kan genomföras. I stället erbjuds alla gruvans besökare årets familjeaktivitet som ligger på 60 meters djup, där besökare upptäcker gruvan på egen hand.

– Vi arbetar med att ta fram en tidsplan för att åtgärda felet och kunna återuppta aktiviteter på 155-metersnivån. Troligen kommer beskedet om åtgärd och tidsplan senare i höst med målsättning att genomföra åtgärder under lågsäsongen, säger Jennie Hesslöw.

Samtliga besökare som har bokat turen på 155-meternivå kommer att få information utskickat via den e-postadress eller telefonnummer som uppgavs vid bokningen. Automatisk återbetalning sker och information om andra upplevelser lämnas.

Powered by Labrador CMS