Foto: STEFAN LINDGREN

"Ser ut som att branden har minskat lite"

Under måndagen startade en skogsbrand vid Rörbo mellan Salabrunn och Ramnäs. Branden har avtagit något under natten men är fortfarande inte under kontroll. Länsstyrelsen i Västmanland förbereder hur de ska ge berörda kommuner långsiktig stöttning.

  • Publicerad 06:15, 5 jun 2018

Är du på plats?

Har du bilder från branden? Skicka dem till Västerås Tidning via mejl redaktion@vasterastidning.se eller som meddelande till vår Facebook-sida.

Vid 15-tiden på måndagen utbröt en större skogsbrand i Rörbo mellan Salabrunn och Ramnäs.

– Vi har många patruller på plats och även ett yttre befäl. Vi har också en polishelikopter som varit uppe i luften med räddningsledningen för att få en överblick, säger Johan Thalberg, presskommunikatör hos polisen till P4 Västmanland.

OBS! Direktrapporteringen har flyttat till denna adress:

JUST NU: Misstänkta kvinnan häktad

Uppdatering 18.33: Under tisdagen var branden som mest intensiv i den nordöstra delen av brandområdet samt i området mellan norra och södra Röjsmossen. Släckningsarbetet, som leds och koordineras av Storstockholms Räddningscentral, har organiserats och delats upp i sektorer med egna skadeplatschefer där man arbetar med att begränsa och trycka tillbaka branden och därigenom krympa brandområdet. Under tisdagseftermiddagen har vattenbombningen med helikoptrar intensifierats för att skapa möjligheter att kunna arbeta med brandsläckning till fots.

Den torra marken och vinden gör dock att det är svårt att uppskatta hur lång tid räddningsinsatsen kommer att ta och Storstockholms räddningscentral planerar och säkerställer resurser för en långvarig släckning.

Det skriver Länsstyrelsen i ett meddelande på sin hemsida.

Uppdatering 16.37: Polisen har upprättat flygförbud med 7,5 kilometers radie från brandens centrum. Förbudet gäller även drönare.

Uppdatering 14.30: Branden rasar fortfarande med full kraft i skogen vid Rörbo i Sala kommun.

– Vinden är vår fiende just nu. Vi får inte branden under kontroll, säger Mats Kero, informationschef från Storstockholms brandförsvar under tisdagseftermiddagen.

Uppdatering 12.35: – Den senaste uppdateringen är att vi fortsätter enligt plan. Vi håller de begränsningslinjer vi haft sedan i morse och fortsätter att jobba. Från luften ser det ut som att branden har minskat, men det är lite för tidigt att säga för tillfället. Det ser positivt ut, Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms räddningscentral som leder arbetet vid skogsbranden.

Uppdatering 11.56: Många hör av sig med frågor till Sala kommun om frivilliga bidrag av olika resurser och tjänster. Krisledningen på Sala kommun meddelar på sin hemsida att de inte ser ett omedelbart behov för närvarande.

Men situationen kan komma att förändras och de tar gärna emot hjälp i händelse av att det skulle uppstå behov senare. Anmälan om frivillig resurshjälp går att göra på Sala kommuns hemsida.

Uppdatering 11.32: Polis hör de privatpersoner som var de första att rapportera in branden för att försöka komma närmare en brandorsak.

I nuläget har polisen inte haft anledning att förändra de avspärrningar som upprättades under måndagen, utan dessa gäller fortfarande. Men polisen arbetar med planer för att även kunna evakuera andra platser om branden skulle sprida sig.

Uppdatering 09.58: En militärhelikopter har anslutit till brandplatsen, uppger P4 Västmanland. Just nu rapporteras sammanlagt 150 personer jobba med släckningsarbetet.

Uppdatering 09.25: Länsstyrelsen i Västmanland har precis avslutat ett stabsmöte med räddningstjänsten och berörda kommuner (i nuläget Sala, Västerås och Surahammar). Där har man bland annat diskuterat hur länsstyrelsen kan stötta kommunerna långsiktigt om det fortsätter att brinna. Vid 11 på förmiddagen kommer man att hålla ett U-Sam-möte där representanter från alla länets kommuner, Region Västmanland, polisen, räddningstjänsten och radion medverkar.

Uppdatering 09.04: Västerås Tidnings reporter Stefan Lindgren rapporterar från Rörbo:

–Det blåser riktigt kraftigt, går knappt att stå still här ute, säger han.

Samtidigt säger Aram Rubenstein som är helikopteransvarig till P4 Västmanland att branden har minskat:

– Läget är mer hoppfullt nu, säger han.

Uppdatering 08.00: Det är full fart i brandområdet. Helikoptrarna arbetar i skytteltrafik med att hämta vatten i närliggande Rörbosjön för att sedan vattenbomba skogsbranden.

Uppdatering 06.15: Brandområdet har minskat något under natten, uppger P4 Västmanland. Området som brinner är nu 1,5 x 1,5 kilometer stort.

MÅNDAG

Uppdatering 00.18: Sent under måndagskvällen gick polisen ut med att ytterligare vägar hade stängts av i området. Det gäller:

► Länsväg 685, västlig gräns strax väster om Klämstoropet.

► Korsningen länsväg 681/länsväg 686, östlig gräns vid Älvkullen.

► Länsväg 681, nordlig gräns utanför Skillberg.

Dessutom finns det avspärrningar vid de småvägar som ansluter till länsväg 685 söderifrån.

Allmänheten uppmanas att följa polisens anvisningar och att inte försöka ta sig in i brandområdet.

Uppdatering 00.10: Helikoptrarna väntas återuppta arbetet vid fyratiden i morgon bitti.

Uppdatering 23.56: Mörkret stoppar, enligt P4 Västmanland, arbetet med att släcka branden. Läget är fortfarande inte under kontroll. 25 personer har evakuerats till Västerfärnebo för natten. Två byar i området har utrymts i området, som mäter 2 x 2,5 kilometer. 

Uppdatering 22.35: Räddningstjänsten i Sala-Heby uppger att läget ser bättre ut i brandområdet, men att de inte har branden under kontroll.

Uppdatering 22.20: Hemvärnet är på plats med 50 man.

Uppdatering 21.55: Fortsatt blåsigt väder. Räddningsstyrkorna i skogen har vinden att kämpa mot. Under natten kommer byvindarna öka från 9 till 12 meter per sekund. Under tisdagen väntas byvindarna nå styrkor på 13 meter per sekund. Vinden kommer vara vridande mellan syd-sydost, enligt SMHI.

Uppdatering 21.40: Surahammars kommun har gått ut med information till invånarna om röklukt från branden.

Uppdatering 21.35: En uppsamlingsplats för räddningstjänsten har upprättats intill Rörbosjön, uppger Jonas Edberg, Västerås Tidnings utsände på plats.

Uppdatering 21.30: – Läget är oförändrat. Branden är inte under kontroll, men branden sprider sig inte lika fort, men läget kan ändras, säger Johan Thalberg, presskommunikatör hos polisen.

Uppdatering 21.05: Fem helikoptrar bekämpar branden. Räddningsledare Fredrik Ericsson har begärt in förstärkning från Försvarsmakten, uppger P4 Västmanland.

Uppdatering 19.25: Polisen har evakuerat Rörbo och Vånkarbo och spärrat av mindre vägar i närområdet. Polisen uppger att de i nuläget inte planerar att evakuera fler, men planerna kan ändras. Enligt polisen ska brandområdet vara cirka 2 x 2,5 km stort.

Försvarsmakten hjälper till med en helikopter i räddningsarbetet.

En plats för evakuerade kommer nu att upprättas.

Uppdatering 19.00: SVT uppger att brandområdet är 2x1 kilometer stort.

Uppdatering 18.50: Polisen har nu evakuerat de platser som behövs. Flera mindre vägar i området har spärrats av och det råder begränsad framkomlighet. Släckningsarbetet har gett god effekt i vissa områden - men det finns inga uppgifter om att branden skulle vara under kontroll, uppger polisen. Polisen uppmanar människor att inte ge sig ut i brandområdet och tänka på sin egna säkerhet.

Uppdatering 18.30: Länsväg 685 är avspärrad från Klämsbo i riktning mot Rörbo.

Uppdatering 18.06: Polisen har evakuerat människor som har befunnit sig i Rörbo och håller i nuläget på att evakuera byarna Vånkarbo och Månsbo.

LIVEREDAKTÖRER: Fredrik KlevenhausREPORTRAR PÅ PLATS: Jonas Edberg, Stefan Lindgren

Här evakueras fölen från brandfaran

Hemvärnssoldater körs i skytteltrafik ut i brandskogen

Många brandbilar finns på plats vid Rörbo. Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: STEFAN LINDGREN

Foto: Magnus Lundberg

Uppsamlingsplats för räddningsstyrkorna vid Rörbo. Foto: JONAS EDBERG

Foto: Magnus Lundberg

Foto: GOOGLE MAPS

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING