Sala får en gruvarbetarstaty till sitt 400-årsjubileum

En gruvarbetarstaty, formad av den internationellt erkände Salakonstnären Bo Åke Adamsson, är planerad att resas vid Salas resecentrum till stadens 400-årsjubileum 2024.

Publicerad

På onsdagen beslutade kommunstyrelsens ledningsutskott att ta emot statyn som gåva till kommunen. Frågan går nu vidare till kommunstyrelsen som fattar det slutliga beslutet, skriver Sala kommun i ett pressmeddelande.

– Budgeten är på cirka 1,2 miljoner kronor och finansieringen sker via flera fonder och av Sala Sparbank. Banken går in med en halv miljon kronor, berättar entreprenören Christer Ekman, initiativtagare till att få fram denna staty.

– Det har alltid varit kungar och högre herrar som har fått monument och platser uppkallade efter sig. Nu får äntligen även de som utförde det hårda slitet i och runt Sala silvergruva lyftas fram, säger Christer Ekman i pressmeddelandet.

Det faktum att det är en lokal konstnär bakom verket glädjer Ekman.

– Extra roligt är det också att Sala-konstnären Bo Åke Adamsson, som är mycket uppmärksammad internationellt, nu äntligen får sätta ett bestående avtryck hemma i sitt Sala.

Tanken är att gruvarbetarstatyn uppförs i naturlig storlek och i brons. Den blir cirka 170 centimeter hög.

– Planen är att placera statyn på den yta som uppstår då den gamla pizzerian vid Salas resecentrum rivs. Arbetet påbörjas i så fall 2023 och statyn kommer på plats och invigs 2024, berättar Sala kommuns stadsträdgårdsmästare Kristin Hedman.

Powered by Labrador CMS