Delad vårdnad? Vid en konfliktfylld relation är det lätt att en hund hamnar i kläm, vem ska ta hand om hunden?

Så löser ni vårdnaden av hunden vid skilsmässan

Även hundar påverkas av en separation eller en skilsmässa, speciellt om separationen är konfliktfylld finns det risk för att husdjur hamnar i kläm.

Publicerad Senast uppdaterad

Idag finns över en miljon hundar i Sverige enligt Jordbruksverket. Hunden ses som en familjemedlem och när en relation tar slut måste det tas ett beslut om var hunden ska bo.

Det har blivit vanligare att man hamnar i konflikt om vem som ska ta hand om ett husdjur efter separation eller skilsmässa och det märks att många inte känner till vad som gäller.

– Trots att hunden är en del av familjen, så räknas den enligt svensk rätt som en ägodel och det innebär att den blir en del av bodelningen. Man kan alltså inte få en dom på ensam eller gemensam vårdnad som för barn, vilket många hundägare tycks tro. Därför är det extra viktigt att man pratar om detta i förebyggande syfte om man skaffar hund gemensamt. Både för att undvika framtida konflikter men också för att minska påfrestningen för hunden, säger Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens Jurist, i ett pressmeddelande.

Hundar har jättestor betydelse för oss människor och när man verkligen älskar sin hund är det lätt att konflikter blossar upp.

– Men det är viktigt att alltid tänka på hundens bästa och att den som har bäst förutsättningar att ta hand om hunden också får göra det. Man kan komma överens om att dela på ansvaret men då behöver relationen mellan båda vara bra, annars finns det risk för att man utsätter hunden för inre stress, förklarar Anders Hallgren, psykolog och hundpsykolog.

Experternas tips för att hunden ska må bra vid en separation

Bestäm ägandet av hunden från start

För att undvika framtida problem är det fördelaktigt att man innan köpet diskuterar igenom ägandet av hunden. Köper man hunden tillsammans och båda står som registrerade ägare kommer man behöva komma överens om man ska dela upp ägandet eller inte vid en separation.

Utgå alltid från hundens bästa

Hundar är känsliga för tjafs och bråk samt höga och arga röster. Därför är det viktigt att sätta sin egen vilja och preferens åt sidan och tänka på hundens bästa och inte gräla när hunden är närvarande. Det viktigaste är att man vänjer in de nya rutinerna och undviker att hamna i konflikt framför hunden.

Skriv äktenskapsförord

Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att skaffa ett äktenskapsförord. Där kan man nämligen reglera ägandet av hunden och göra den till enskild egendom. Då behöver man inte räkna in hundens värde vid en bodelning och säkerställer att hunden endast tillhör ägaren vid skilsmässa.

Om man inte kommer överens

Har man köpt en hund tillsammans ställs många krav på att båda ägarna måste komma överens och ta olika beslut. Trots dialog och förberedelse kan infekterade konflikter uppstå. Då kan det vara bra att få hjälp av en hundkunnig tredje part som har ett objektivt perspektiv på situationen. Viktigast av allt är att man hela tiden tar hundens mående i beaktning och fattar beslut som ligger i hundens bästa intresse.

Powered by Labrador CMS