Mot nya framgångar. UF Västmanland har skördat framgångar under senaste åren. Nu kan nya rekord vara på väg att slås.

Rekordmånga unga driver UF-företag i Västmanland

Antal gymnasieelever som driver UF-företag slår nya rekord i Västmanland, visar ny statistik från Ung Företagsamhet (UF). Läsåret 2023/24 driver hela 1 857 elever totalt 576 UF-företag.

Publicerad

Under vintern släppte Ung Företagsamhet ny statistik som visar att 1 857 gymnasieelever driver 576 UF-företag i Västmanland under innevarande läsår 2023/24.

Det är en ökning med 292 elever (19 procent) och 137 UF-företag sedan förra året, ett nytt rekord!

– Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer, så detta är otroligt roligt och viktigt. Vi arbetar varje dag för att ge alla unga i Västmanland, oavsett program och bakgrund, möjlighet att utveckla sin företagsamhet. Genom oss får unga verktyg att utveckla sitt självledarskap, öka sitt självförtroende och få större egenmakt över sin framtid. Det vinner både de unga och samhället på, säger Johan Eliases, regionchef Ung Företagsamhet Västmanland.

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag under skolgången och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet.

Erfarenheterna har eleverna också nytta av i sitt framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba i, om det är som egenföretagare eller som anställda. Forskning visar att de som drivit UF-företag oftare startar eget företag, anställer fler och har en lägre arbetslöshet. Forskning visar också att det bidrar till ett mer jämställt näringsliv då kvinnor som drivit UF-företag är 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag.

– Nyligen utsågs Ung Företagsamhet till Årets Samhällsaktör av Dagens Industri och Gullers grupp för vår dokumenterade samhällspåverkande effekt. Vi jobbar för ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet, genom hela sin skolgång, för att vi är övertygade om att en ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförbättring. Därför är det viktigt att kommuner, region, politiker och näringsliv i Västmanland fortsätter att prioritera den här frågan, säger Johan Eliases.

UF-mässan 2024 arrangeras den 12 mars på Västerås Kongress.

Powered by Labrador CMS