Snabbtåget SJ 3000 i färd.

Regionens avtal med Trafikverket utvecklar Bergslagspendeln

Region Västmanland har sedan tidigare avsatt 75 miljoner kronor i samfinansiering för att förbättra hastigheten, kapaciteten och tillförlitligheten på Bergslagspendeln mellan Fagersta och Västerås. För att förtydliga vilka åtgärder som ska göras och fastställa vilken ambition som ska gälla för ytterligare förbättringar tecknas nu en avsiktsförklaring med Trafikverket.

Publicerad

Investeringarna på Bergslagspendeln gäller bland annat åtgärder på kontaktledningar, signaler, växlar samt stängning av plankorsningar. Den gemensamma avsiktsförklaringen med Trafikverket antogs av den Regionala utvecklingsnämnden den 13 mars, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Bergslagspendeln är en viktig kollektivtrafikåder genom Västmanland. Det är helt avgörande med bättre kapacitet och ökad tillförlitlighet, säger Jenny Landernäs (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Hon fortsätter:

– Med en snabb och pålitlig kollektivtrafik mellan Västerås-Fagersta och vidare upp mot Dalarna får våra invånare en utökad arbetsmarknad och större valfrihet för studier och fritidsaktiviteter.

Bakom avsiktsförklaringen finns en vilja hos Region Västmanland att i rusningstid utöka till 30-minuterstrafik mellan Västerås och Fagersta och under övrig tid entimmestrafik på hela sträckan mellan Västerås och Ludvika. Det skulle bli en förbättring som ger fler möjlighet att pendla mellan orterna.

– Tillförlitlighet är ett måste för att få människor att aktivt välja tåget. Investeringarna på Bergslagspendeln ger en ökad robusthet som tillsammans med nya tåg och fler turer gör tågpendlingen fördelaktig, både för individen och klimatet, säger Siv Living, utvecklingsstrateg infrastruktur, Regionala utvecklingsförvaltningen.

Powered by Labrador CMS