Västmanlands sjukhus.

Regionen inför samma journalsystem i hela Västmanland: "Säkert och effektivt"

Patientsäkerhet, kvalitet och effektivitet ökar när alla vårdprofessioner har samma information om patienten. Region Västmanland och alla länets kommuner journalför nu i ett och samma journalsystem. Journalen följer patienten hela tiden – oavsett om man vårdas av regionen eller en kommun.

Publicerad

– Sammanhållen journal har gett oss ett sömlöst sätt att kommunicera och ta del av alla vårdgivares information till gagn för patientsäkerheten och den enskilda patienten, säger Carina Dahlström, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Hallstahammars kommun.

2014 införde Region Västmanland journalsystemet Cosmic och nu är samtliga kommuner i länet anslutna till systemet. Västerås stad var först att ansluta 2019.

– Hur kunde vi klara oss tidigare? Det finns bara fördelar med att ha sammanhållen journalföring i samma system, säger Petra Ludvigson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Fagersta kommun.

Sammanhållen journalföring är en viktig förutsättning för att den nära och patientcentrerade vården ska fungera. Alla professioner som är inblandade i patientens vårdkedja skriver nu i samma journal och kan, oavsett om de arbetar inom kommun eller region, ta del av journaler, läkarordinationer, och vårdplaner.

Vinsterna med ett och samma journalsystem

Vinsterna med sammanhållen journal för vård som utförs av hälso- och sjukvården är många för regionen, kommunerna, patienterna och anhöriga:

  • Bättre helhetssyn av patientens väg genom vården och omvårdnadsprocessen
  • Sparar tid – vårdpersonal slipper ringa runt för att få information om patienten
  • Patienter kan ta del av sin hälso- och sjukvårdsjournal på 1177.se oavsett om man vårdats av regionen eller en kommun
  • Lättare för vårdpersonal att besvara frågor från patienter och anhöriga
  • Kontakten mellan vårdenheter underlättas
  • Utskrivning och hemgång underlättas och blir tryggare
Powered by Labrador CMS