Rättspsykiatrin i Sala kan byggas ut med 16 vårdplatser

Region Västmanland vill bygga ut den rättspsykiatriska kliniken i Sala med 16 så kallade klass 3-platser för patienter som successivt ska slussas ut i samhället.

Publicerad

Utbyggnaden kostar totalt 131 miljoner och behövs för att regionen ska uppfylla gällande lagstiftning och ge patienterna rätt typ av vård, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Eftersom vi har ett tufft ekonomiskt läge i regionen är vi restriktiva med att bevilja nya investeringar men den här utbyggnaden är nödvändig för att ge patienterna vård på rätt nivå. Rättspsykiatrin i Västmanland håller hög kvalitet och genom att sälja vårdplatser till andra regioner kan vi kompensera för de ökade driftkostnader som de nya platserna medför, säger Stephanie Bruksgård (M), regionråd med ansvar för personal och psykiatri.

Behovet av rättspsykiatriska vårdplatser är omfattande i hela landet. Fler klass 3-platser i Sala frigör en del klass 2-platser som kan säljas till patienter från andra delar av landet. Beräkningar visar att en försäljning av tio klass 2-vårdplatser ger cirka 33 miljoner kronor i årsintäkter. Det täcker i så fall driftkostnaderna på 30 miljoner för de nya klass 3-platserna, skriver Region Västmanland i pressmeddelandet.

– En utbyggnad gör att vi kan bedriva vård på rätt nivå och med rätt säkerhetsklass. Vi kommer att kunna flytta patienter från klass 2-vård till klass 3-vård där de får möjlighet till successiv integration i samhället, säger Björn Dahlström, verksamhetschef Rättspsykiatri Västmanland. 

Regionstyrelsen har tillstyrkt förslaget som nu överlämnas till regionfullmäktige för beslut den 13 februari. Om fullmäktige beslutar enligt förslaget kan utbyggnaden påbörjas under det andra kvartalet 2024 och vara klart under det fjärde kvartalet 2025.

Powered by Labrador CMS