Polismannen Rebecca Augustin larmade 112 och påbörjade hjärt-lungräddning när hennes kollega Joachim Björk föll ihop drabbad av plötstligt hjärtstopp. Sms-livräddarna Tomas Eriksson och Andreas Qvick fick larmet, tog med sig en hjärtstartare till platsen där Joachim låg.

Räddade livet på poliskollega – får ärofyllt pris

Länsbor utsedda till Årets hjärt-lungräddare 2023 efter hjälteinsats vid Hälleskogsbrännan.

Publicerad Senast uppdaterad

Poliserna Joachim Björk och Rebecca Augustiin var ute på en springtur i Hälleskogsbrännan i Virsbo när Joachim drabbades av plötsligt hjärtstopp.

Spåret är fem kilometer och tanken var att springa två varv. När de kom tillbaka till bilarna sa Joachim åt Rebecca att springa det andra varvet ensam. Han la sig på marken mellan bilarna och hade sinnesnärvaro nog att känna på handleden.

– Pulsen var borta.

Rebecca trodde först att kollegan skojade.

– Han föll ihop och jag kopplade inte riktigt så jag sa ”skitkul, Jocke”. Sedan kom det saliv ur munnen och då insåg jag genast att det måste vara något med hjärtat. Jockes hund var lös så jag fick snabbt in den i baksätet, ringde 112 och började med kompressioner och inblås.

Tomas Eriksson och Andreas Qvick åt lunch på SSAB i Virsbo när sms-larmet ljöd i mobilen. De är båda anslutna till sms-livräddarna.

– Vi såg att det bara var 600 meter bort så vi tog en hjärtstartare, sprang till Andreas bil och åkte dit, berättar Tomas.

– När jag efter 7-8 minuter av kompressioner och inblås såg att det kom några med en hjärtstartare kände jag att yes! vi kommer att klara det här, säger Rebecca.

Efteråt har alla inblandade reflekterat över vilken tur Joachim hade, ur flera aspekter. Att han inte sprang ensam den dagen, vilket han ofta gör. Att Rebecca har gått flera HLR-utbildningar. Och att sms-livräddarna Tomas och Andreas fanns så nära och tog med en hjärtstartare.

Som ett bevis tilldelas trion Riksförbundet HjärtLungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2023.

Powered by Labrador CMS