Prisceremoni. Bild från prisceremonin på Örebro slott den 18 oktober 2022 Från vänster: Alex Kheirmand och Michael Dupé, Schysst Käk Sverige AB, Abhishek Jacob och Naveen Sasidharan, Worldish AB, Maria Larsson, landshövding Örebro län, och Samuel, Viktor och Simon Gergin, Mecide Holding AB.

Priset som lyfter fram företagare med utländsk bakgrund: ”Förebilder”

Fram tills den 26 juni går det att nominera kandidater till det kungliga priset Årets nybyggare, som delas ut till företagare med utländsk bakgrund.

Publicerad

Utmärkelsen i sig har funnits i 24 år och sedan år 2000 är H.M. Konung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset som årligen delas ut av kungen på kungliga slottet.

Bakom priset står Stiftelsen internationella företagare i Sverige, IFS, som sedan 1996 stödjer entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag. Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar aktiviteter för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag samt organisationer i Sverige.

Tävlingen genomförs på både regional och nationell nivå.

– Det finns sex regionala nomineringskommittéer/jurygrupper. Varje kommitté tar fram sina regionala vinnare i de tre respektive kategorierna. Dessa går sedan vidare för att tävla om den nationella utmärkelsen, berättar Simona Hef som är ordförande i den regionala nomineringskommittén Mälardalen.

Nomineringen öppen

Västmanland, Södermanland och Örebro län utgör Region Mälardalen.

Nu är nomineringen öppen till årets pris och det finns tre kategorier, Årets unga pionjär, Årets pionjär och Årets nystart.

– Syftet är att lyfta fram företagare med utländsk bakgrund, både som förebilder och för att visa att det går att lyckas i Sverige, minska upplevelsen av utanförskap och visa på det värde dessa bidrar med till vårt samhälle, säger Simona Hef.

Nomineringen är öppen tills den 26 juni och görs här: www.aretsnybyggare.se

Kriterier för Årets Nybyggare

  • Årets Unga Pionjär: Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som är maximalt 32 år gammal. Företaget ska uppvisa att det har tillväxtpotential och varit verksamt i minst två år.Nominerad måste vara grundare av verksamhet, inneha en ledande position i företag och vara en av de 5 största ägarna.
  • Årets Pionjär: Utmärkelsen delas ut till en företagare med utländsk bakgrund (första generationens invandrare). Företaget ska ha varit verksamt i minst fem år och uppvisa en kontinuerlig tillväxt. Företaget ska minst ha 10 anställda på heltid. Verksamhet ska bedrivas i hela landet och/eller internationellt.Den nominerade ska vara en av grundarna, inneha en ledande position och kunna utöva betydande ägarinflytande.
  • Årets Nystart: Utmärkelsen delas ut till en företagare med utländsk bakgrund (första generationens invandrare), som inom kort tid efter ankomsten till Sverige valt att starta ett företag. Företaget ska ha varit verksamt i minst två år och grundare ska uppvisa marknadsmässiga löneuttag samt att eventuella vinster återinvesterats i verksamheten.Gällande inflytande gäller samma krav som för Årets Unga Pionjär.
Powered by Labrador CMS