Risken för bedrägeriförsök ökar under julhandeln. Detta är en genrebild.

Polisens varning inför julhandeln: Flera bluffmejl att vänta

Polisen Maria Karlsson höjer ett varningens finger inför Black Week och julhandeln som väntar. "Det gäller tyvärr att vara förberedd på bedragarnas knep, och ju bättre förberedda vi är, desto färre kommer bli lurade."

Publicerad

Årets största shoppingperiod börjar inom kort och med det ökar också risken för bedrägeriförsök, menar Maria Karlsson, polis i region Mitt.

– I och med att det är dags för höstens rea i form av Singles Day, Black Friday, Black Week och allt vad det nu heter, köper fler och fler varor på internet.

Med den ökade handeln skickas det mer paket och som ett brev på posten kommer även bedragarna öka sina försök till att lura människor på våra pengar, säger Maria Karlsson.

Hon konstaterar att bedragarna passar på när handeln ökar.

– Bedrägerimodus går som i vågor, det vill säga att bedrägerimodus är återkommande och när handeln på internet ökar i och med readagar och julklappsköp, då kommer det börja inkomma sms och mejl om leveranser som stoppas, om leveranser som ska spåras genom att till exempel klicka på den medföljande länken. Meddelanden om att du måste betala extra för frakt som saknas genom att knappa in ditt kortnummer på en hemsida.

Själva bedrägeriförsöken är svåra att undvika, därför är det avgörande att vara förberedd på att man kan komma att bli utsatt för det.

– Det gäller tyvärr att vara förberedd på bedragarnas knep och ju bättre förberedda vi är, desto färre kommer bli lurade, säger Maria Karlsson.

Hur förbereder man sig bäst?

– Kommer det melj eller sms om olika leveranser med medföljande länkar, tänk efter ordentligt innan du klickar på länken. Det bästa är ju att gå tillbaka till den orderbekräftelse som man får till sig i samband med sin beställda vara. Vad säger den om fraktkostnader? Vad säger den om leveransen?

– Var även noga med vilka hemsidor du ska handla på, eftersom bedragare är duktiga på att kopiera hemsidor och få dem att se äkta ut. Ser logotypes riktiga ut? Innehåller texten några stavfel?

En annan typ av bedrägeri är att sms med lockande erbjudanden skickas ut. Avsändaren utger sig för att vara en känd butikskedja och texten i sms:et ber mottagaren att klicka på en medföljande länk.

– Mottar man liknande sms eller mejl är uppmaningen att radera dem direkt, säger Maria Karlsson.

Powered by Labrador CMS