Poliserna David Birgestad och Andreas Woutilainen
Poliserna David Birgestad och Andreas Woutilainen

Polisen om knivdådet på en skola i Sala: ”Väldigt unga personer vi har att göra med”

Efter måndagens knivdåd i anslutning till en skola i Sala kallade polisen till en pressträff för att berätta om utredningen. – Gärningspersonen är gripen för försök till mord och kommer att höras under kvällen, säger Andreas Woutilainen, biträdande lokalpolisområdeschef.

Publicerad Senast uppdaterad

Vid pressträffen beskrev Andreas Woutilainen, biträdande lokalpolisområdeschef, händelserna som inträffade på Ekebyskolan i Sala strax före lunch under måndagen.

– Klockan 11.20 blev vi larmade om en knivskärning i och omkring skolan och stadsparken. Polisen hanterade det här som en PDV-händelse, alltså händelse med pågående dödligt våld, vilket gjorde att vi gick ut med så mycket resurser vi hade tillgängligt. Ungefär fem minuter senare var första patrullerna på plats och hittade en allvarligt skadad person. Han var inte livshotande skadad, berättar Woutilainen och fortsätter:

– Efter det jobbade poliserna vidare och cirka 20 minuter senare hade vi gripit en misstänkt gärningsperson. Vi kommer inte gå in på mer detaljer än så då det är väldigt unga personer vi har att göra med. Gärningspersonen är gripen för försök till mord och kommer att höras under kvällen. Sedan kommer åklagare fatta beslut om vidare åtgärder.

Andreas Woutilainen bedömer även att utredningsläget är gott.

– Det har vidtagits väldigt många åtgärder i det här ärendet, bland annat har många vittnesförhör hållits och vi har gjort teknisk undersökning på flera platser.

Platsen där en ung pojke misstänks ha knivhuggit en annan ung pojke.
Platsen där en ung pojke misstänks ha knivhuggit en annan ung pojke.

Ökad närvaro i skolorna

För att återställa tryggheten har även en rad åtgärder vidtagits. Det arbetet berättade kommunpolisen David Birgestad mer om.

– Vid en sån här händelse är det många andra än dom som direkt är inblandade som också blir drabbade. Det kan vara elever på skolan som sett vad som hänt eller som mött brottsoffret direkt efter. Det blir också lätt ryktesspridning. Med anledning av det har vi i eftermiddag samlat alla elever för att gå igenom vad som har hänt för att få eleverna att känna sig trygga.

– Fortsättningsvis kommer vi att arbeta med en hög närvaro på skolan för att omhänderta alla frågor som kan komma efter den här händelsen. Även föräldrar och anhöriga är naturligtvis välkomna att ta kontakt med oss, och vi kommer att finnas i skolmiljön här i Sala.

Powered by Labrador CMS