The Steam Hotel i Västerås lockar både långväga och lokala gäster.
The Steam Hotel i Västerås lockar både långväga och lokala gäster.

Nytt turistrekord för länet med över en miljon gästnätter 2022

Västmanlands besöksnäring slog förra året rekord med över en miljon gästnätter. Det visar en rapport från de regionala turismorganisationerna östra Mellansverige och Gävleborg. 

Publicerad

Sedan 2010 har antalet gästnätter ökat med hela 58 procent och det är framför allt den inhemska turismen som ökat, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Jag är stolt över Västmanlands besöksnäring som genom målmedvetet arbete fått den största procentuella ökningen av antalet gästnätter i östra Mellansverige. Länet har en innovativ näring som har potential för ytterligare framgångar. En stark besöksnäring som driver på hela länets utveckling, säger Elin Granqvist (KD), regionråd med ansvar för turism.

Det är framför allt den inhemska turismen som ökat under 2022. Andelen utländska gästnätter har inte återhämtat sig efter pandemin och är lägre 2022 än 2010. Antalet hotell, stugbyar och vandrarhem är ungefär lika många som år 2015 vilket betyder att det är det är beläggningsgraden som ökat.

– Sammantaget visar rapporten på en positiv utveckling för länets besöksnäring med en god återhämtning efter pandemin. Det är viktigt att på detta sätt kunna följa utvecklingen och kunna visa på vilket sätt besöksnäringen bidrar till sysselsättning och mångfald, säger Henrik Wester, turismchef, Västmanland Turism.

Powered by Labrador CMS