Detta är en genrebild.

Ny tidtabell för Mälartåg

Den 11 december börjar en ny tidtabell gälla för tågtrafiken i Mälardalen.

Publicerad

På onsdagen presenterade Mälartåg sin nya tidtabell som börjar gälla den 11 december. I den nya tidtabellen är antalet avgångar anpassade för att möta lokförarbristen och resenärernas behov av förutsägbarhet och stabilitet.

I likhet med övriga Europa byter Sveriges kollektivtrafik tidtabeller i mitten av december, så även Mälartåg. Trafikverkets hantering av de nya tidtabellerna har dock varit försenad vilket förklarar den framflyttade presentationen av nästa års tågtrafik.

Turtätheten kommer att vara oförändrad på flera sträckor i relation till höstens tidtabell, samtidigt som vissa sträckor får färre avgångar.

Avgångar på vardagar, då många pendlar till jobb och studier, är fortsatt prioriterad. På vissa sträckor kommer längre tåg att köras och möjligheten att sätta in ersättningsbussar ses över. Med planerad reducering av avgångar minskas risken för akut inställda avgångar, resenärerna får på detta sätt en större förutsägbarhet och bättre förutsättningar att planera sina resor.

– Med Mälartågs nya tågtidtabell kan resenärerna i Mälardalen vänta sig mer stabilitet och större förutsägbarhet. Biljetter för avgångar från den 11 december kan köpas från och med den 9 november, säger Göran Gullbrand, strateg, trafik och infrastruktur Mälardalstrafik, i ett pressmeddelande.

Det är en nationell lokförarbrist som gör att Mälartåg anpassar den nya tidtabellen efter tillgången på lokförare.

– Att utbilda och rekrytera fler lokförare är den viktigaste insatsen för att möta Sveriges behov av en mer stabil tågtrafik. MTR kommer innan årets slut ha startat två lokförarutbildningar med lön i egen regi, och en tredje våren 2023, som bidrar till att fylla det framtida behovet av lokförare på Mälartåg, säger Joakim Sundh, vd för MTR Mälartåg.

De olika sträckorna och hur de påverkas:

Sala-Västerås: Halvtimmestrafiken som körts på vardagar i år återgår till timmestrafik. På helger blir det avgångar varannan timme i stället för varje timme. Det blir trafik på samma nivå som under 2021.

Sala-Uppsala: Inga förändringar i trafiken. Lika många avgångar körs som tidigare, både vardagar och helger.

Västerås-Eskilstuna: Det blir fortsatt avgångar varje timme som under höstens tidtabell. Helgtrafiken glesas ut från avgångar varje timme till varannan timme. Det innebär att trafiken på sträckan körs som under 2021, men utan halvtimmestrafik i pendlingstid.

Örebro-Arboga: Avgångar varje timme i rusningstid på vardagar som tidigare, men utglesad trafik på kvällen. Första morgonavgången kl. 04.09 från Örebro till Eskilstuna ställs in. Det är fortsatt fler avgångar än 2021.

Arboga-Eskilstuna: Avgångar varje timme i rusningstid på vardagar som tidigare, men utglesad trafik mitt på dagen och på kvällen med trafik varannan timme. Se ovan om inställd morgonavgång Örebro-Eskilstuna. Helgtrafiken kör som tidigare utan förändringar.

Powered by Labrador CMS