Rådhuset i Köping.

Ny satsning i Köping ska öka chanserna för extern finansiering

Näringslivschefen Camilla Blomqvist tar sig an ett nytt uppdrag.

Publicerad

När Köpings kommun presenterade den antagna budgeten för 2023 stod det klart att de räknar med en ekonomiskt utmanande framtid.

– De kommande åren kommer bli tuffa rent ekonomiskt och i 2023 års budget finns effektiviseringar och besparingar på 1,3 procent och ett uppdrag för nämnderna att spara ytterligare 1 procent under 2024 och 2025. Att söka stöd för projekt som inte ligger i det lagstadgade uppdraget kan då vara ett sätt att fortsätta leverera god service till Köpings kommuns invånare. Genom en särskild satsning på en tjänst som ska fokusera på att söka bidrag från bland annat EU-fonder kommer nu kommunen öka sitt fokus på utveckling som ska främja invånarna i Köping. Uppdraget har gått till Camilla Blomqvist som idag är näringslivschef i Köpings kommun, skriver Köpings kommun i ett pressmeddelande.

Camilla Blomqvist har tidigare arbetat på regional nivå med att stötta kommuner och dåvarande landsting med att skapa utvecklingskraft med hjälp av extern finansiering. Hon ser stora möjligheter med sitt nya uppdrag.

– Inom bland annat EU finns många bidrag som är möjligt för kommunen att söka och som kan användas för att finansiera olika utvecklingsinsatser som idag inte ryms inom verksamheternas budget. Det ger också en möjlighet ett utökat samarbete på kommunal, regional och nationell nivå. När det gäller stöd från EU uppmuntras även projekt över nationsgränserna, säger Camilla i ett pressmeddelande.

Även kommunchefen Sara Schelin ser den nya satsningen som en möjlighet att hitta medel för satsningar som ger det lilla extra till invånarna i kommunen.

– EU har många fonder som vi missar att söka pengar från idag och tanken är att den nya tjänsten ska kunna hjälpa våra verksamheter att identifiera möjliga projekt och matcha dem med extern finansiering. Jag tänker bland annat på satsningar kopplat till våra utvecklingsmål där fokus är att utveckla kommunen till en ännu bättre plats att bo och verka på, säger Sara.

Satsningen kommer till en början pågå under 2023 och under tiden kommer en tillförordnad näringslivschef att anställas. Rekryteringen för tjänsten sker internt.

Powered by Labrador CMS