Omfattande arbete. I närmare två år har Elvira Matz projektlett Salas 400-årsjubileum.

Nu startar 400-årsfesten: "Är laddad"

Återvändande Saladottern är spindeln i nätet när Sala firar 400-årsjubileum under hela 2024.

Publicerad

Elvira Matz är uppvuxen i Salbohed utanför Sala och flyttade tillbaka till hemstaden för tre år sedan. Sedan februari 2022 arbetar hon som projektledare för Salas 400-årsfirande som går av stapeln under hela 2024.

Planeringen inför firandet är omfattande och påbörjades redan innan Elvira anställdes som projektledare.

– Det är svårt att säga exakt hur länge, men i alla fall över två år skulle jag säga.

Har det funnits en färdig plan från början eller har mycket tillkommit allt eftersom?

– Det var inte alls någon färdig plan utan ambitionen var att sprida ordet om Sala i vår omvärld och att det ska vara ett trivsamt firande för både stadens invånare och besökare. Det mesta har tagit form under det senaste året.

Firandet inleds redan den 1 januari med ljusfestivalen Nattljus & Vinterskimmer som pågår fram till den 7 januari.

– Det är en gratis ljusfestival som man både kan beskåda men även interagera med på vissa ställen. Vi har till exempel olika spel och lysande gungor. Det blir en jättetrevlig start på året, säger Elvira.

Hon fortsätter:

– Det kommer att gå en laserstråle mellan Sala Silvergruva till Kristina Kyrka för att på ett poetiskt sätt visa att det inte är så långt mellan, och att orsaken till att staden finns är för att det finns en silvergruva här.

Väldigt många föreningar och företag har engagerat sig och det har bland annat resulterat i att Salaklassikern gör comeback under 2024.

– Salaklassikern skapades till 350-årsjubileet. Det är bland annat löpning, cykling och simning. I februari drar IFK Sala igång med den första deltävlingen.

I april uppmärksammas ett lite mörkare kapitel i Salas historia, nämligen Salaligan.

– Vi kommer att ha en utställning om Salaligan, vilket är en dyster del av vår historia med det är också väldigt många som fascineras av det. Så vi har en utställning där vi samarbetar med Polismuseet i Stockholm och lånar in föremål som Salaligan använde sig av.

Hur känns det att bidra till det här firandet av din hemstad?

– Det känns jättekul, jag känner att jag dels får utnyttja den kompetens som jag har inhämtat genom olika projekt på andra ställen och kommer in med influenser som kan ge en vitamininjektion här. Jag känner också att det är fantastiskt kul att berika den plats man lever och bor på.

Nu går vi snart in i det nya året och firandet börjar direkt, hur känns det?

– Det är lite skräckblandad förtjusning med väldigt många detaljer som nu sätts på prov. Det kan hända väldigt mycket saker som kanske inte ens går att förutse, trots en omfattande planering. Det ska bli så kul att se reaktioner hos människor när de upplever det vi har planerat för så länge. Under premiären för Nattljus & Vinterskimmer kommer jag gå runt och bara njuta av att se människors reaktioner.

Planeringen för årets firande pågår fortfarande och det tillkommer flera nya evenemang och aktiviteter allt eftersom.

– Jag kan inte avslöja vad men det är flera jättespännande projekt på gång. Hemsidan uppdateras löpande men jag tycker också att det är värt att följa Sala Firar 400 år på sociala medier där vi hela tiden informerar om vad som är på gång.

Powered by Labrador CMS