Närmare 70 lastbilar med brister under trafikveckan

Av cirka 350 kontrollerade lastbilar uppvisade närmare 70 stycken brister när polisen genomförde en nationell trafikvecka med fokus på yrkestrafik under vecka 7.

Publicerad

Fokus under veckan låg på att kontrollera fordons skick, eventuell överlast samt lastsäkring. Sammanlagt kontrollerades 346 lastbilar, 67 av dessa – ungefär var femte lastbil – uppvisade brister, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Ofta handlar det om belysningen, men i vissa fall är bristerna så allvarliga att det blir körförbud, säger Conny Salestedt, samordnare för trafiken i region Mitt.

Vid kontrollerna såg polisen också över körkortsbehörigheter, nykterhet, hastighetsefterlevnad och olaga cabotage (inrikestransporter utförda av transportföretag stationerade i ett annat EU-land).

Även kör- och vilotider stod i fokus för polisen kontroller.

– Vi har upptäckt flera som brutit mot reglerna gällande kör- och vilotider. Ibland handlar det om slarv, ibland om fusk. Men det är otroligt viktigt att förare får den vila de behöver. Trötta förare är en fara i trafiken, säger Conny Salestedt.

Förutom lastbilar kontrollerades även buss, budbilar och taxibilar. Sammanlagt genomfördes 213 taxikontroller.

Powered by Labrador CMS