Thomas Törnqvist är projektledare för de kommande kyrkogårdsvandringarna där man ska få möta döda Salabor som har haft betydelse för Sala som bygd.

Modern teknik möter kyrkogård i ny satsning

Sala förbereder inför 400-årsfirandet med ännu ett projekt som firar kommunens historia. Snart kommer du att kunna möta döda konstnärer, politiker, föreningsaktiva, servitriser och andra som på något sätt har haft betydelse för Sala som bygd

Publicerad

Det kan du göra på de kyrkogårdsvandringar som ska ordnas både med guider på kyrkogårdarna, digitalt via Svenska kyrkans hemsida och med QR-koder på gravarna som du skannar med din mobil, skriver Sala kommun i ett pressmeddelande.

– Vi har just nu en lista med ett 60-tal intressanta namn och det är ett 20-tal personer som arbetar helt ideellt med att ta fram historierna bakom de här namnen, berättar projektledaren Thomas Törnqvist som är kyrkogårds- och fastighetschef vid Svenska kyrkans pastorat för Sala, Norrby och Möklinta.

Han fortsätter:

– Många av historierna bakom de här personerna finns inte nedskrivna, utan är muntliga. Så det är ett stort jobb med att ta fram dessa historier.

Projektet är en del av Salas 400-årsfirande 2024 och planen är att kyrkogårdsvandringarna ska vara klara att kunna utföras både till fots och digitalt lagom till Salas födelsedag den 15 april 2024.

I Sala kommer först Nya kyrkogården, Kristina kyrkogård samt kyrkogårdarna Norrby och Socken att vara med i det här vandringsprojektet. Senare ska vandringar även ordnas på kyrkogården i Möklinta.

– De äldsta gravarna som vi har information om är från 1700-talet och finns inne i Kristina kyrka. Där vilar bland andra prästen och hovpredikanten Carl Magnus Wrangel som avled 1786, berättar Thomas Törnqvist.

– På de nyare kyrkogårdarna är det begränsat på så vis att vi inte har något register som går längre tillbaka än till ungefär 1880. Så de flesta namnen på kyrkogårdsvandringarna kommer att vara från ungefär år 1900 och framåt.

Powered by Labrador CMS