Midsommarfirande. Lundby prästgård är en av flera platser runt om Västerås som firar sommarens ankomst.

Midsommarguide: Profilen tar över hedersuppdaget 

Freddy Amigo tar över hedersuppdraget under midsommarfirandet på Vallby

Publicerad

I över 25 år spelade trubaduren Kurt-Ola Lindgren på midsommarfirandet på Vallby tills han slutade i samband med pandemin. Sen dess har det inte funnits någon liknande underhållning under dagen. Men nu tar Freddy Amigo över.

Freddy Amigo är operasångaren från bland annat TV4-programmet Talang som nu tar sig an svenska sommarvisor då han tar emot besökarna till Vallby Friluftsmuseums årliga midsommarfirande med vackra sommarsånger från när och fjärran.

Känsla av sommaren

Han berättar att han och familjen brukar fira på Vallby och då brukar underhållas av Kurt-Ola Lindgren, men att det saknades något när han slutade. 

– Vi brukade lyssna på hans vackra visor med Evert Taubes Änglamark och liknande traditionell musik. Det gav en känsla av den svenska sommaren som vi saknat.

Freddy Amgio tar över underhållningen på Vallby friluftsmuseum.

Lite senare ringde Freddy till Vallby Friluftsmuseum och frågade vart Kurt-Ola tagit vägen och de sa att han hade slutat. Freddy fick då idén att han skulle komma och sjunga istället och så blev det.

– Det är en fin svensk tradition som jag tycker att man ska bevara. Jag vägrar att förlora dem. Det säger jag även om jag är chilenare, skrattar Freddy.

Under det en timme långa uppträdandet kommer det mest att framföras svenska sommarsånger, men det kommer även att bjudas på lite annat ur Freddys digra repertoar. 

– Jag kommer till exempel att sjunga Till havs, O sole mio och glada sånger. Bara kända vackra melodier som alla känner till.

Guide: Här kan du dansa runt midsommarstången

Midsommarfirande på Vallby Friluftsmuseum 

När: 21 juni 12.00–15.00

Plats: Ängen vid Svartån

Kostnad: Fri entré

På Vallby Friluftsmuseum firas midsommar varje år med sommarvisor, folkdansuppvisning samt klassiska sång- och danslekar kring majstången.

12.00 Freddy Amigo sjunger sommarvisor från när och fjärran vid torget

13.30 Dans, sång och lek kring majstången med Västerås Folkdansgille 14.15 Dansuppvisning med Västerås Folkdansgille.

Det är öppet hos Systrarna på Gaggeska gården och på Vallby silversmide. Även Lanthandeln är öppen med försäljning av gammaldags karameller och det finns försäljning av brända mandlar.

Övrigt: Mycket begränsat antal parkeringsplatser vid museet, ta gärna buss eller cykel.

Lundby midsommarfirande

När: 21 juni 14.00–16.00. Därefter andakt med Svenska kyrkan

Plats: Lundby prästgård

Kostnad: Fri entré

Tiden för firandet är mellan klockan 14.00 och 16.00 och därefter kommer Svenska Kyrkan att hålla en andakt i Lundby kyrka.

Övrigt: Under midsommarfirandet finns det kaffe, hembakt fika och korv att köpa. Fritte från Bröderna Slut kommer att stå för musiken och det blir förstås dans runt stången. Barnen kan få åka en kortare tur i lövad skrinda och både barn och vuxna kan gå en tipspromenad.

Midsommarfirande i Strömsholm

När: 21 juni 13.00

Plats: Koängen, Strömsholm

Kostnad: Fri entré

Lions Kolbäck ordnar varje midsommar dans och lekar kring majstången vid Koängen, Strömsholm.

Övrigt: Dans och lekar runt midsommarstången under ledning av professionella ”Dans Lola”. Det finns lotterier, fiskdamm och ponnyridning och det blir käpphästuppvisning och andra tokigheter. Kaffe och hamburgare finns att köpa.

Firandet sker på den stora gröna ängen på vänster sida innan man passerar Strömsholms slott, när man kommer från väg 252.

Midsommar på Skantzen

När: 21 juni 12.30–15.00 (Stången kläs 9.00)

Plats: Åsby Skantzen området

Kostnad: Fri entré

Eftermiddagen inleds av Hallstahammars folkdansgille. Det blir sen dans kring stången då spelmännen spelar folkmusik. Hembygdsföreningen kommer att sälja kaffe, bullar och enklare fika. Det går också bra att packa med sin egen fikakorg.

På morgonen klockan 9.00 kläs och reses midsommarstången gemensamt. Ta gärna med er fina blommor som passar i stången. Löv och material att binda med finns på plats. 

Övrigt: Arrangemanget är ett samarrangemang med Hallstahammars kommun och Svedvi Berg hembygdsförening.

Midsommar Surahammar

När: 21 juni 15.00 Plats: Vid hembygdsgården

Kostnad: Fri entré

I Surahammar firas midsommaren in vid hembygdsgården där det blir dans kring midsommarstången till musik av Micke och Marie. På platsen finns tillgång till kaffeservering.

Midsommar i Sätra Brunn

När: 21 juni 12.00–16.00

Plats: Sätra Brunnsområdet

Kostnad: Fri entré, p-avgift 75 kronor via Swish

I Sätra Brunn firas midsommar traditionsenligt med resning av stång och dans på ängen. Under dagen finns aktiviteter för barnen som ponnyridning, ansiktsmålning och fiskdamm. På området säljs hantverk, glass, fika och grillat och det går att spela schack i parken.

13:30 Procession genom Persparken

14:00 Resning av midsommarstången

14:10 Sommartal av Sätra Brunns vd Rebecca Sjödin

14:15 Dansen börjar och leds av spelmännen i Västmannafolk 14:45 Konsert i kyrkan, folkmusik

Övrigt: Ont om parkeringsytor, så vi rekommenderar er att samåka med vänner och att komma så tidigt som möjligt för att få en plats. 

Midsommar i Lillhärad 

Vad: Midsommarfirande i Lilhärad

När: 21 juni 14.00–16.00

Plats: Lillhärads kyrkby 2, kyrkparken

Kostnad: Fri entré

Lantligt firande i Lillhärad där starten går klockan 14.00 med dans och lekar under ledning av Maritha.

Ta med egen picknickkorg och ta en fika i gröngräset. Under dagen blir det godislotteri för barnen. Toaletter finns.

Med reservation för ändringar.

Powered by Labrador CMS