Detta är en genrebild.
Detta är en genrebild.

”Man spelar rysk roulette med sin egen hälsa”

Haile Mahteme, chef för kirurgkliniken i Västerås, larmar om att allt fler söker vård efter att ha genomgått kosmetisk kirurgi både utomlands och i Sverige.

Publicerad

– Man spelar rysk roulette med sin egen hälsa. Det handlar om allt från rumpförstoringar som gått fel till fall där patienter som inte kvalificerat sig för överviktsoperation i den offentligt finansierade vården valt att operera sig för egna medel. Ibland är konsekvenserna fruktansvärda. Problemet har ökat varje år och 2022 hade vi ett 30-tal vårdtillfällen gällande skador från kosmetisk kirurgi, säger Haile Mahteme, chef för Kirurgkliniken, i ett pressmeddelande signerat Region Västmanland,

Ofta rör det sig om operationssår som behöver skötas om. Patienterna söker sig själva till Kirurgkliniken eller har skickats vidare via en vårdcentral.

– Men det senaste året har vi också haft flera patienter som behövt få sår opererade, och ibland även läggas in för behandling med intravenös antibiotika. En patient var tvungen att vårdas ett halvår efter en operation utomlands, säger Haile Mahteme.

Den ökade strömmen av patienter med skador efter kosmetisk kirurgi innebär en ökad belastning på den offentliga vården. Patienter som har icke akuta besvär hänvisar Kirurgkliniken tillbaka till den klinik eller kirurg som utförde operationen.

– Skador på grund av kosmetisk kirurgi är ett ökande problem som förvärras av sociala medier och oseriösa influencers. Det är bra att lagstiftningen redan skärpts på området och att det görs granskningar. Det är viktigt att alla förstår att den här typen av ingrepp har risker och vad konsekvenserna kan bli, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Powered by Labrador CMS