Therése har sadlat om, från att driva butiken Lyckliga Bönan i Västerås till en satsning på Åskebro Café en bit utanför stan. (I bakgrunden syns Teréses sambo Tatu Karppinen.)
Therése har sadlat om, från att driva butiken Lyckliga Bönan i Västerås till en satsning på Åskebro Café en bit utanför stan. (I bakgrunden syns Teréses sambo Tatu Karppinen.)

Lyckliga bönans nya satsning – öppnar café hemma på gården

Therése Haverklint som tidigare drev butiken Lyckliga Bönan har sadlat om. Efter att ha drivit butiken i Västerås under nio år, där utbudet mest bestod av retro-, kitch- och rockabillyprylar i starka härliga färger, gick flyttlasset i slutet av 2021 ut på landet. Och nu, lagom till Summer Meet, är det dags för det lantliga caféet och butiken på Åskebro gård att slå upp portarna.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu är det dags att starta på nytt, den här gången med både butik med kläder och inredning och café i Åskebro på landet mellan Västerås och Kolbäck.

Jag har alltid velat ha en gårdsbutik, men inne i stan fick jag inte plats då det bara var 55 kvadrat stort mot de strax över 200 kvadrat som det blir nu

– Jag har alltid velat ha en gårdsbutik, men inne i stan fick jag inte plats då det bara var 55 kvadrat stort mot de strax över 200 kvadrat som det blir nu, säger Therése.

Hon har helt sadlat om.

– Nu kommer det att bli lite mer lantligt i butiken, jag älskar ju djur så det kommer att vara lite sådana inslag i trä och metall. Det kommer att vara lite lugnare än tidigare. Förut fanns det mycket plast och 50-tal i butiken, men nu kommer jag att rikta in mig mer mot gemene man, även om jag inte kan hålla mig ifrån färger, skrattar Therése.

Det kommer förutom inredning även att finnas damkläder i butiken.

– Jag börjar med damkläder men siktar på att även sälja herrkläder så småningom. Damkläderna kommer att vara den lite mer bohemiska stilen med mycket linne. Och jag älskar ju färgglada blommiga klänningar så det kommer att vara lite av det.

Bakar eget fikabröd

Tatu Karppinen, Theréses sambo, är en händig man som gjort det mesta av renoveringen av det gamla sädesmagasinet.
Tatu Karppinen, Theréses sambo, är en händig man som gjort det mesta av renoveringen av det gamla sädesmagasinet.

I caféet kommer det att serveras sallader, matiga mackor och hembakat kaffebröd och till hösten tänker hon även servera varma soppor.

– Jag kommer att baka allt fikabröd själv men jag är ju bara en person, så matbrödet får jag köpa in.

Den nya verksamheten kommer att ligga i ett gammalt sädesmagasin från 1800-talet som isolerats i väggar, tak och golv och även byggts ut.

– Jag och min sambo Tatu Karppinen gör det mesta själva. Tatu gör precis allt! Han snickrar, gjuter, fixar med avlopp och drar el, som han har behörighet att göra. Hans son Jonatan hjälper oss också en del, och hans vän Hasse som bland annat har jobbat som snickare.

Men Therése har ett finger med i det mesta.

– Jag målar, snickrar och hjälper till att där det behövs en extra hand. Jag sköter även all kontakt med leverantörer och myndigheter. Jag har även bestämt hur allt ska se ut och har letat rätt på all interiör och saker till café och butik.

– Vi har köpt väldigt få grejer, och det vi har köpt är för det mesta second hand. Vi har fått mycket, till exempel fönster och dörrar från ett rivningshus i Enköping. En kläd- och inredningsbutik i Västerås skänkte all sin gamla inredning till mig när de bytte ut sin till ny. 

Vi gillar tanken på att det mesta lever vidare.

Håll utkik på Instagram: askebrogard, Facebook: Åskebro gård, för mer information.

Det mesta av inredningen är second hand. En kläd- och inredningsbutik i Västerås skänkte all sin gamla inredning när de bytte ut sin till ny
Det mesta av inredningen är second hand. En kläd- och inredningsbutik i Västerås skänkte all sin gamla inredning när de bytte ut sin till nyPowered by Labrador CMS